Пещера Утробата до село Ненково
  • Кърджали
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Пещера Утробата

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

 

Тракийският храм-утроба край село Ненково

.

.

Това невероятно съоръжение от времето на траките бе открито и публикувано през април 2001 година. Намира се на двадесетина километра от Кърджали, високо в планината над хижа "Боровица".  

Мястото е безлюдно, а в близката околност се развиват едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи.

Още на входа посетителят е шокиран, защото разбира, че е оформен като вулва. Навътре се развива пещера с дълбочина 22 метра. Специалистите доказаха, че първоначално кухината е била карстова и дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. А във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.

Истинската изненада за непосветения настъпва точно на обяд. Тогава през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка. Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. Според изчисленията това са месеците януари-февруари.

Няма съмнение, че става дума за пещерата-утроба, която учените-траколози бяха предвидили теоретично на базата на оскъдните данни от античните документи. В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания. Според древните автори именно в такива орфически храмове посветените неженени мъже (а-бии) извършвали своите сексуални обряди с тракийски девойки... И още

.

.

.

Към Тракийският храм-утроба край село Ненково

Към Уникално тракийско светилище  

Към Пещера, която лекува и зарежда с енергия 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

.

Страниците на Пещера Утробата

подготви Николай Увалие като част от творческия проект Българското културно-историческо наследство да стане достояние на нашите сънародници у нас и по света.

Снимки на Пещера Утробата до село Ненково

Видео файлове на Пещера Утробата до село Ненково

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 1:21pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics