Пещера Ухловица
  • Смолян, село Могилица
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Пещера Ухловица в Родопа планина

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

.

Красив подземен дворец

.

Пещера Ухловица е една от най- красивите в България. Открита е през 1967 година от Димитър и Георги Райчеви. Името ѝ идва от улулица – вид сова нощна граблива птица. Вероятно в пещерата и околностите ѝ са живеели такива птици и това е донесло името и на мястото.

Намира се на 30 км от Смолян и на 3 км североизточно край село Могилица. До входа й, който е на 1040 надморска височина, водят около 150 м. стълби. Преди да влезнете насладете се на панорамната гледка от високото към любимите Родопи. Вижда се и Гърция, тъй като е доста близо границата. 

Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. С уникално красивите си галерии Ухловица често е оприличавана на подземен дворец. Гордостта й, разбира се, е Белият водопад! 

Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образувания. Впечатляваща е с каскадите на пещерните си езера. Температурата в нея е 10-11 градуса през цялата година. Пещерата е частично благоустроена ... И още  

.

.

Снимки на Пещера Ухловица

Видео файлове на Пещера Ухловица

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 1:44pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics