Параскева Николау
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Параскева Николау - благодетел

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

 Дарител за показ и пример

.

Църквата "Свети Николай" около годините на откриването й - 1865. Снимка: Държавен архив - Варна

.

Параскева Николау дарява на родния си град Варна втората по големина църква "Св. Николай", болница - сега единствения у нас Музий по история на медицината, завещава част от своите богатства за стипендии на варненчета, които учели търговия в Атина, за зестри на девойки и сираци. 

.

Биографичните данни за този родолюбив варненец са твърде оскъдни. Годината на раждането му не е известна, но се знае, че е “християнин от православно вероисповедание, родом от Варна, приморски град на България”. 

От завещанието му научаваме: “Наследници в права линия нямам: аз съм бездетен и неженен; нямам родители, защото умряха, имам само роднини от моите две сестри Анта и Парасковия, именно децата и внуците им, но колко са те и как се наричат, не зная, защото много години са се минали, как се намирам далеч от родната си Варна…”. В средата на XIX в. Параскева Николау бяга от поробена България и се заселва в Одеса. Там успява да натрупа значително богатство като крупен търговец и заслужено става почетен гражданин на град Варна.

.

Понякога в различни документи името му се изписва по различен начин. В своето завещание той използва името Параскева Николаев. В кореспонденцията си до гръцката община се подписва “Параскева – син на Николай Варненец”. Причината за разнообразните начини на изписване на името вероятно е, че българинът Параскева Николаев, живял в руския град Одеса, построява православна църква в град Варна (по това време във владение на Турската империя), предадена за управление на гръцката митрополия...

И още 

.

Болницата, построена със средства на Параскева Николау, около годините на откриването й. Сега Музей по история на медицината. Снимка: Държавен архив - Варна

.

Към Свят Дом на Бога 

Към Музей по история на медицината

Към Международния творчески проект Библиотека на българите 

Снимки на Параскева Николау

Видео файлове на Параскева Николау

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics