Панагюрско златно съкровище
  • Панагюрище
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Панагюрското златно съкровище

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

 

Радост за очите, възхита за ума, поклон пред родолюбието

.

.

Тракийското панагюрско златно съкровище е датирано към края на IV, началото III век преди Христа.  Намерено е през 1949 година на два километра южно от българския град Панагюрище.

.

Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг.
Четири от ритоните са оформени като глави или като предната част от телата на животни – овен, козел, и две са с глава на елен лопатар. По горната част на ритоните са художествено изобразени митологични сцени и герои от старогръцката митология. На един от ритоните е изобразен тържествения пир в чест на сватбата на Дионис с критската принцеса Ариадна. Три от съдовете са канички оформени като глава на Амазонка. Дръжките на тези канички са оформени като кентаври-митологични същества с тяло на животно и глава на човек.

Майсторска изработка има и намерената фиала-плитък съд с формата на тава. Върху него са гравирани четири кръга с по 24 изпъкнали орнамента във всеки кръг с намаляващ размер от ръба към центъра на фиалата. Най-външният и двата по-малки от него са оформени като негърски глави, а последният най-вътрешен кръг е от жълъди. Между самите редове и отделните елементи фиалата е украсена с растителни орнаменти.

.

.

Предметите от Панагюрското съкровище имат много висока художествена стойност и са с особено важно значение за изучаването на траките и техния начин на живот, връзките им с елинистичната култура и сходните вярвания... И още 

Към Радост за очите, възхита на ума, поклон пред родолюбието

Към Панагюрското златно благородство 

Към Панагюрище - град със славна история, предприемачески дух и обаятелна красота 

Към Кинозалата на Панагюрското златно съкровище 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

Страниците на Панагюрското златно съкровище 

подготви Николай Увалиев в знак на уважение към братята Петко, Павел и Михаил Дойкови, които откриха и предадоха на държавата безценната тракийска старина и към братята Иван и Лука Ангелови - чрез дарени от тях средства бе осъществен проектът "Панагюрско златно съкровище - звук и светлина".

.

Снимки на Панагюрско златно съкровище

Блог на Панагюрско златно съкровище

Панагюрско златно благородство

Братята Павел, Петко и Михаил Дейкови - златното благородство на Панагюрище

.

Панагюрското златно съкровище е част от най-привлекателния образ на България. То се състои от шест съда, шедьоври на тракийското изкуство, определени като най-красивият златен сервиз досега. След хилядолетия…

Продължи

Публикувано на Декември 10, 2014 в 6:00pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 6:36pm в Декември 19, 2014, FRANK KWABENA казва...

Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena202@gmail.com ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr.Frank.

 
 
 
Web Analytics