Природен-арх. резерват
  • Калиакра
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Природен-археологичен резерват Калиакра

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Нос Калиакра - богата история, надеждна защита и красота

.

Резерват Калиакра

Високи 70 метра отвесни пурпурни скали, врязани два километра навътре в морето, древни крепости, голям подковообразен залив, сигурно убежище за кораби при морски бури, прекрасен плаж. Изгледът към скалистия нос става още по вълшебен, когато бъде осветен от 98 прожектора и 30 мощни лампи. Затова Калиакра се тълкува с две имена - Нос надежден и красив.

.

.

Още през 1941 година Калиакра става една от първите защитени територии в България. През 1966 г. този изключително красив кът е обявен за Природен , а от 2003 г. е и археологически резерват. Той се простира на 687,5 дка и е единственият резерват у нас, включващ и защитена морска акватория.   

Има уникална природа и е единственото място в България, където много често се срещат степни тревни съобщества. Тук могат да се наблюдават делфини, аристотелеви корморанискален коспапунякдебелоклюна чучулигачерногърбо каменарче и други редки видове, общо 32 вида птици по платовидната част и още 12 по скалните корнизи.

На север от Калиакра се намират две малки влажни зони - Болата и Тауклиман  („Птичия залив“). Тук гнездят интересни водолюбиви птици - малък воден бикмалък гмурецпатици. Неизмеримо богати са тези места по време на прелет, когато повече от 150 вида птици спират за почивка и хранене. Околните скални масиви са убежище на бухалабелоопашатия мишелов, застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България.

.

  История

Смята се, че носът е бил заселен от преди 7000 години, за което свидетелстват съдове и сечива, открити в морето на 160 метра дълбочина. През IV в. пр. Хр. тук израства селището Тиризис, по името на местното тракийско племе тиризи. През римската епоха крепостта се  разраства - строят се водопровод, църкви, баня, крепостни стени, повечето от тях съхранени до днес. 

Най-ранно датираната западноевропейска карта, в която се споменава съвременното наименование Калиакра, е тази на италианеца Петрус Весконте от 1318 г. В други италиански карти и съчинения от ХІV век носът се описва и като Capo Calacria или Calacria.

Немският оръженосец Ханс Шилтбергерц тълкува, че името произлиза от „καλός“ - красив/надежден и „τσέρκι“ - обръч, като има предвид високите скали на провлака и трите стени на крепостта Калиакра. През късната античност селището се нарича Акре Кастелиум и е един от 15-те града на провинция Скития, обхващаща земите на днешна Добруджа.  

Най-голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на XIV в., когато Калиакра е класически античен и средновековен укрепителен център, столица на Добруджанското деспотство от епохата на Второто българско царство... И още  

.

Макет на възстановената крепост Каликра

.

Към Нос Калиакра - богата история, надежна защита и красота 

Към Калиакра - туризъм, екология, навигация, климат 

Към Залив Болата е в клуб "Най-красивите заливи в света" 

Към Кинозалата на Резерват Калиекра 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страницата на Природен-археологически резерват Калиакра

подготви Николай Увалиев в стремеж нашето богатото културно-историческо наследство да бъде достояние на българите у нас и по света

.

Снимки на Природен-арх. резерват

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!

Блог на Природен-арх. резерват

Резерват Калиакра - туризъм, екология, навигация, климат

 

Туризъм

По десния бряг на нос Калиакра, от крепостта се спуска алея до изградения в една от пещерите оригинален двуетажен ресторант със 160 места в пещерата и 200 места на открито. Втора алея отвежда…

Продължи

Публикувано на Март 19, 2015 в 8:00pm

 
 
 
Web Analytics