100 национални турист. обекта
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Движение "100 национални туристически обекта"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Обикни, опази и грижи се за нея!


По инициатива на Българския туристически съюз през 1966 година е създадено движението за обхождане и изучаване на най-важните туристически обекти в България.

Началото е поставено на Черни връх в планината Витоша. През следващата година в месец юли на връх Мусала първите призьори получават златните си значки. Днес в страната има над 10 000 носители на златни значки. Целта на движението е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни забележителности, музеи, паметници, исторически забележителности. 

.

.

Рег. исторически музей
.
Регионален исторически музей - Варна

Заслугата за създаването на този варненски музей през далечната 1887 година принадлежи на неуморните пионери на българската археология, братята Карел и Херман Шкорпил.

След многобройни митарства, едва през 1993 година, той най-сетне заема цялата сграда на някогашната Девическа гимназия и в 32 зали на площ 2000 кв. метра разгръща част от богатствата, събирани десетилетия. В неговите фондове се пазят повече от 100,000 предмета, открити във Варна, региона и цяла Североизточна България.  

Не може да се изброи всичко и все пак ето няколко примера: кремъчни сечива, върхове за стрели, антропоморфни и зооморфни фигурки, безчислено количество керамични съдове, изумителните находки от Варненския енеолитен некропол, където количеството открито злато надвишава по брой и тегло всички праисторически съкровища в света от същата епоха, взети заедно, както и намерените скиптри - сигурен белег, че покойниците са били облечени с висша светска или духовна власт.

От времето на траките - бронзови украси и оръжия от желязо, накити от сребро и злато, керамика. От Одесос през елинистическата епоха - красиви златни накити, дървени саркофази, украсени с теракотени фигури, бронзови и стъклени съдове, бронзови, сребърни и златни монети. От римския период - изящни съдове от стъкло и керамика, архитектурни украси, бронзови и мраморни статуи. И още -керамика от времето на Първото и Второто българско царство, великолепни образци на средновековното златарство и забележителни керамични произведения... И още 

.

Повече информация за Варна "Град на 7000 години" можете да намерите в поредицата "Древната култура Варна"

.

Първото обработено злато в света от преди 7000 години, намерено във Варненския халколитен некропол

И още 

.

Снимки на 100 национални турист. обекта

Видео файлове на 100 национални турист. обекта

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:28pm в Септември 2, 2017, leigh ann hester казва...

Приветствую меня Дорогой,
Как вы и ваша семья сегодня делаете, я надеюсь, что с вами все хорошо? Я очень рад встретиться с вами здесь, и я буду рад открыть свое сердце, чтобы больше узнать о вас, думая об инвестировании. Мне 35 лет из Соединенных Штатов, но я в настоящее время в Афганистане, работая американским военным офицером.
несколько раз на работе мне легко связаться с моими друзьями по электронной почте, чем с facebook на работе, не задерживать ожидающий контакт с моей электронной почтой, leighannhester1980@gmail.com,
благодаря

 
 
 
Web Analytics