Ник. Стоянов- бъл.права в Гърция
  • Едеса
  • Гърция
Сподели във Facebook MySpace

Приятели на Ник. Стоянов- бъл.права в Гърция

  • Георги Стоев
 

Страница на Никола Стоянов-радетел за български права в Гърция

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Гърция

18 години страдание за наше име

.

КОЙ Е НИКОЛА СТОЯНОВ?

Той има съдбата на хиляди българи, останали в Гърция след Балканската война от 1912 - 1913 а. Тогава районите на градовете Костур, Лерин, Воден ( градът на Никола с гръцко име Едеса) , Кукуш и други са завладяни от Гърция и започва асимилация, която не е секнала и до днес. На 12 ноември 2004 г..екип от български журналисти посещава Воден ( днес – Едеса ), и се среща с гръцкия гражданин Николас Стоидис. Той е председател на организацията „Български човешки права в Гърция”.

Носител е на традиционната награда "Родолюбие" на Българската социална мрежа

.

.

- Как е името ви по паспорт?

- Николас Стоидис. Опитах се да го променя на Стоянов, но гръцката държава ми отказа. Те казаха, че нямам право да го променям на Стоянов, защото не е гръцко име и в Гърция нямало нито един българин. - А защо искате да сте Стоянов? - Защото баща ми беше Стоянов. Името му е Михаил Стоянов и е роден тук, във Воден ( Едеса ) , през 1913 г. Майка ми е от Варна и се казва Пенка. Тя идва тук, във Едеса, 16-годишна и се омъжва за баща ми по време на Балканската воина.

- Имахте ли проблеми за това, че искате да възстановите бащината си фамилия?

- Първият проблем е, че всеки, който признае тук, че е българин, веднага бива уволнен. Работех като инженер за енергийна компания. Завършил съм Политехническия университет в Атина, специалност минно инженерство. Но светкавично бях освободен от работа още през 1992 г., защото казах, че не съм грък, а българин. Това се отнася до всички.Свещеникът Никодим Царкняс бе освободен от гръцката църква, защото твърди, че е българин.

.

През 1925-а Гърция наложи имената на всички българомакедонци да бъдат променени на гръцки. А Никола Стоянов преди десетина години основава собствена политическа организация – „Български човешки права в Македония”. Според организацията „македонска нация не съществува нито на територията на Гърция, нито на територията на Република Македония, а местното население е с български произход. Човешките права на българите в Гърция и в Република Македония се потъпкват систематично от властите в тези две държави и се нуждаят от защита“. Целите на БЧПМ включват признаване на българското малцинство на територията на Гърция и други преки каузи, които можете да прочетете в Уикипедия... И още

.

.

Членовете на организацията "Български човешки права в Македония" хан Аспарух е отредено най - достойно място

.

Към 18 години страдание за наше име 

Към Арест и подкрепа

Към Български човешки права в Македония

Към Воден-Едеса градът на водата

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Профилът на Светлан Стефанов

 подготви Николай Увалиев в знак на уважение към неговите героично усилия да защити българската идентичност в пределите на Егейска Македония

Снимки на Ник. Стоянов- бъл.права в Гърция

Видео файлове на Ник. Стоянов- бъл.права в Гърция

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:30am в Ноември 6, 2014, FRANK KWABENA казва...


Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena@yahoo.com.hk ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr Frank

 
 
 
Web Analytics