Небесният знак на българите
  • и на всички народи, ползващи Кирилицата
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Небесният знак на българите и на всички народи, ползващи кирилицата

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

  ѣ - връзката между човешкото и божественото

.

Паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Пазарджик

.

Българската азбука е най-свещеното, което притежаваме като народ, защото тя е не е просто огромно културно достижение, но е божествена и свещена в истинския смисъл на това определение.


Българската азбука е създадена по уникален и неповторим начин. Тя притежава и качества, които не същестуват при никоя друга писменост в света. Сътворена е с молитва и с пълна отдаденост на служба Богу. Създателите й Кирил и Методий са приемали задачата по съставянето на новата писменна система като свещенна мисия и са били напълно наясно, че са осенени затова свише. 

Защото българският език е бил подготвян 5000 години, за да бъде изнесено на него Словото Божие. По тази причина през IХ век е създадена християнската азбука на този език, която да му съответства напълно като музикалност. Това не е могло да бъде постигнато с нито една от другите съществуващи азбуки. Затова в нея има български букви с особенна символика и с особенна мощ. 


Най-важната е ѣ - ят, двойното е, което на практика вече не се употребява. Това е 32-та буква от кирилицата и 33 от глаголицата. След писмената реформа от 1945 година тя е отстранена и може да бъде открита само в църковнославянски текстове. Тази буква има освен граматическо значение и друг  по-значим смисъл. Това е звукът, който носи в себе си цялата сила на азбуката. Тя е израз на един от кардиналните небесни знаци /свързана е с определено съзвездие, а то с България/. Буквата е тясно преплетена със съдбата на българския народ, съществувала е в руската азбука до идването на болшевиките. Тази буква, която е символизира „победа” е била извезана със златни конци в горната част на знамената, до дръжката на руските бойни знамена. Тя е съпътствала руската армия през цялата освободителна война 1877-1878 година. Това е знак, от които излиза огромна мощ. Тя е знамението на Елохил, който е ангел-хранител на България. 

.
Когато буквата ѣ „ят” се намира в азбуката тя притежава много по-могъщо въздействие и думите получават много по-дълбоко разбиране. Този знак е свързан с просперитета и независимостта на България. Нейн аналог няма в никоя друга писменна система. Тя е крайъгълният камък на нашата писменост, връзката между човешкото и божественото, между Земята е Небето... 

И още  

.

.

Карта на разространение на писмеността Кирилица от Западните Балкани и Черно море до Тихия океан

.

Страницата на Небесния знак на българите и на всички народи, ползващи Кирилицата подготви Николай Увалиев в стремеж да стане известно значението на този знак в българската азбука, единствен в световната писменост.

.

Снимки на Небесният знак на българите

Видео файлове на Небесният знак на българите

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics