Нац. конфер. Б-я и цивилизацията
  • Варна България
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Национална конференция - България в световната цивилизация

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ – ДУХ И КУЛТУРА

.

Историческата конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура” е основана през 1996 г. от  Димитър Боянов, издател на в-к „Народен будител”. В неговото едноименно издателство се раждат десетки книги, в които гори пламъкът на родолюбието,  дълбокото знание, силата на словото.

 

През последните пет години конференцията се организира от няколко негови съмишленици и помощници, с подкрепата на община Варна. Този форум от самото начало дава трибуна на будни и неординaрно мислещи изследователи на нашата история, съдържа голям креативен заряд и се превърна в модел за организиране на подобни форуми и в други градове. Конференцията е  едно от лицата на културата на Варна и има своята вярна аудитория, която се обогатява през годините.  

      Българската  летопис, книжнина и родова памет многократно и планомерно са унищожавани и заличавани. Но винаги се е достигала една критична точка, когато българският дух на прага на унищожението се е събуждал и мощно се е надигал да защити своя живот и своята бъднина.  Така се случи и преди 15 години, в най-бездуховното време в България.  С гордост можем да кажем, че оттук, от Варна, започна процесът на  българското възраждане. През 1994 г. един пламенен родолюбец, инж. Димитър Боянов, започна издаването на „Народен Будител” –единствен по рода си вестник в България,  който поместваше исторически статии, поезия, публицистика, обърнати към древната ни и славна история,  към корените на българския род и държавност. Това беше едно Паисиевско начинание, което  ни показа, че само с хляб не се живее, че не по-малко важни за оцеляването ни като народ са историческите и духовни измерения на битието ни. Само две години по-късно се роди и друга идея – провеждането на  Международна научно-историческа конференция под наслов „България в световната история и цивилизации – дух и култура”... И още 

*

Организаторите на XVI Национална историческа конференция от ляво на дясно: Даниела Василева, Екатерина Пейчева, проф. Боян Медникаров, Йордан Йорданов, Йордан Бояджиев, Християн Облаков

.

 

Към XIII конференция "120-годишнина на художника Борис Георгиев ди Варна"

Към ХVI Национална историческа конференция "България в световната история и цивилизации - дух и култура"

Към Технологични постижения на хората от Варненския и Провадийския край, живели преди 600 години

Към Вселенското генезисно свръхвреме 

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 7:02am в Октомври 25, 2013, Нац. конфер. Б-я и цивилизацията казва...

.

Тафаев Геннадий Ильич остави коментар за Нац. историческа конференция

"Чувашские историки  очень хотят принимать участие в таких научных конференциях по древнеболгарской цивилизации.Мы хотим издавать свои статьи  по истории и культуре  праболгар, Великой Болгарии кагана Кубрата,Волжской…"
 
 
 
Web Analytics