Музей по история на медицината
  • единствен на Балканите - Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Музей по история на медицината - единствен на Балканите

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

.История на медицината от древността до наши дни

.

Съвременният вид на Музея по история на медицината

.

За дейността на Музея по история на медицината във Варна журналистката Десислава Стоянова от Радио „Фокус” разговаря с уредника на музея Ивелина Димитрова

.

Г-жо Димитрова, разкажете ни интересната история на Музея по история на медицината.


Ивелина Димитрова: Нашият музей е много различен по тематика. В него се проследява развитието на медицината от най-дълбока древност до наши дни, което го прави уникален и единствен на Балканския полуостров. Той се помещава в сградата на първата благотворителна болница в близки до нас земи. Средствата за построяването са дарени от варненеца Параскева Николау. В началото на XIX век той напуска Варна и се заселва в Одеса - Русия, където се занимава с търговия. В края на своя живот завещава на родния си град голяма сума сребърни рубли. Те се използват за строителство, издръжка на болните и заплати на персонала. Болницата приема първите си пациенти през 1869 г.

През годините сградата непрекъснато обслужва здравните нужди на варненското население. Била е холерен изолатор, военен лазарет, инфекциозна болница, градски родилен дом, станции за противобяс, бактериология, санетарна и ХЕИ.

.

След като през 70-те години на 20-ти век, тогавашното ХЕИ се мести и освобождава сградата, сред варненската медицинска общност съвсем естествено възниква идеята в нея да се създаде музей по история на медицината.През 1978 г. Идеята прераства в решениена ИК на ОНС – Варна. Националния институт за паметниците на културата прави реставрация на сградата и го предоставя за нуждите на създаващия се тогава музей по история на медицината.Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение...

И още  

.

Мраморна плоча с надпис гласи: “Тази болница като дворец издигна Парашкева Варненец, син на Николая, от благочестие за обществото" . Било е в лето1869-то.

.

Към Музей единствен на Балканите 

Към Кой е Параскева Николау?

Към Международния творчески проект Библиотека Паметта на българиете 

Снимки на Музей по история на медицината

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics