Акад.Митко Щерев - композитор
Сподели във Facebook MySpace
 

Страници на акад. Митко Щерев - композитор за филмова музика на XX век

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Композитор на филмова музика за XX век

.

Митко Щерев е роден на 28.01.1946 г. в град Ямбол. Баща – Генчо. Майка – Мария. Сестри - Стефка и Елена. Брат- Щерю. През 1950 г. родителите му се развеждат и той остава със Щерю и Елена при майка си. Със заплата на чистачка във вечерната гимназия тя не може да ги храни и облича, поради което се принуждава да изпрати Митко в Ябмолския пасион за сираци.

.

Там живее три години от 1957 до 1959. В началото на 1958 година Митко започва уроци по акордеон. Първите му учители са Христо Христов и Николай Николов. През лятото на 1960 г. придружен от възпитателката си се явява на изпит в Музикалното училище в Пловдив, където е приет със специалност фагот.

Същата година постъпва в Пловдивския пансион „Рада Киркович”, където живее пет години. Винаги е казвал, че е щастлив човек, тъй като е имал забележителни учители. Преподавател по акордеон му е великият Асен Овчаров, който го учи да аранжира за „ритмус” и духова секция. Преподавателката си по облигат пиано Румяна Гарвалова Митко нарича „втора майка”, заради нейната голяма добрина и човечност. Има специално отношение и към Пенка Минчева и Живка Язова и двете преподавателки по солфеж.

През третата година на обучението си се разболява от костна болест по ставите и постъпва в болница. След изследванията не му позволява да продължи с фагота. Прехвърля се на специалност пиано, но три месеца след това ставите на пръстите му не издържат и отново е на кръстопът. В началота на септември през 1967 г. той свири в най-модерното заведение на Пловдив бирхале „Каменица”. Митко е отчаян, защото е прехвърлен специалност ударни инструменти с цел да завърши. Бъдещето пред него е несигурно и мрачно. Една вечер в бирхалето пристига бас китариста на Емил Димитров. Харесва го как свири и същата вечер го кани за пианист в състава на „Синьо Белите... И още: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:160247

..

Към Митко Щерев е "Диана Експрес": 

http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:160326

Към Какво тревожи и радва популярния ни музикант: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:159683

Към автобиографичната му книга "Забравих часовника си на пианото": http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:160411

Към Благодарност на Митко Щерев към Емил Димитров: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:160313

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

.

Страниците подбра и подготви в Общобългарския портал Николай Увалиев с уважение към този наш заслужил музикален творец

Снимки на Акад.Митко Щерев - композитор

Блог на Акад.Митко Щерев - композитор

МИТКО ЩЕРЕВ Е „ДИАНА ЕКСПРЕС“

 

 .

Продължи

Публикувано на Май 31, 2012 в 8:47pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics