Акад. Михаил Юхма - Чувашия
  • Чебоксари
  • Руска Федерация
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки (25)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Акад. Михаил Юхма - Чувашия

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Чебоксари Чувашия

 

АКАД. МИХАИЛ ЮХМА е от най-изявените писатели на Чувашия и Русия. Автор е на повече от 100 книги – проза, поезия, драматургия, изследователски трудове по древна и средновековна история на чувашския народ. Преведени са на над 15 езика, сред които на китайски, унгарски, японски, алтайски, естонски, якутски и др. На сцените на много театри в света се поставят негови пиеси.
Носител е на Златен медал на ООН, лауреат е на много международни премии..., участва в секретариата на редица съюзи на писатели от цял свят, председател е на Съюза на чувашките писатели...
М. Юхма е български патриот, будител и хуманист. За него всеки народ е велик, всеки език е прекрасен...

И всички са свързани. Смята, че трагедията на един е трагедия на всички. Бие с тревога Вселенска камбана, когато някой етнос е в геноцид.
За него писателите идват на света, за да възраждат корените на националната култура и да формират духа на народа...

Публикацията подготви Христо Маджаров, чието дело е и българското издание на книгата "Древните българо - чуващи" от Михаил Юхма.

Предисловие
от книгата на Михаил Юхма
“Древните българо-чуваши”,
издадена от “Алфиола”-Варна, 2003


"Историята на чувашкия народ остава непроучена до днес. Всеки историк я разглежда по свой начин. През епохата на тоталитаризма много от нас не смееха дори да мислят за истинската ни история, камо ли да я пишат... Грозяха ги груби обвинения в национализъм, антисъветизъм, а също – осакатяване и дори физическо унищожение. Всеки истински изследовател на историята ни бе обявяван за потенциален враг. Всякакви жълти и червени полковници дебнеха да стъпчат и унищожат морално и физически всеки, дръзнал да излезе извън рамките на позволеното от КГБ и ЦК на КПСС. Но, слава Богу, времената се промениха: вече можем да пишем истината за нашата история.

През целия си съзнателен живот събирах материали за произхода на чувашите и изучавах древната и средновековна история. По тези материали започнах да пиша тетралогията "Пътят на лебедите", която се състои от 12 исторически романа.
Но, романът се приема като художествено произведение. А ми се искаше читателите да узнаят истинската история за великите ни предци. Нея се постарах да покажа в тази книга. Тя е разделена на три части: "Знаменити хора всред древните чуваши", "Древни чувашки поети", "Древни чувашки градове".
Подредих изследвания период на шест части:
"Предци…" - времето, когато влизащите в нашия етнос племена населявали територията на Средна Азия.
"Прадеди…" - когато живеели в степите на Алтай и воювали за свобода срещу Средната империя (Китай).
"Деди…". Това е хунската епоха.
"Бащи на чувашите" - времето, когато обитават териториите на Северен Кавказ и Приазовието.
"Българо­чуваши"- по Волга.

"Чуваши"- в днешната ни родина. Историята на народа е история на хората, които са готови да се борят за неговото добруване. Затова съм маркирал биографиите на знаменити личности, оставили светла диря в националната и световната история. Българите са дали на света много такива личности.
Понякога се случва така:
усещаш Истината, а не достигат факти за доказателство. Мислиш, мислиш и изведнъж - озарение! Като че ли някой отгоре ти подсказва:
“Тръгни по този път и ще намериш което търсиш!”
Много е трудно да повярваш, но такова озарение дава добри плодове. Тръгваш по указания път и намираш това, което не ти е достигало ­ факти, сведения на древни автори, потвърждаващи Истината.
Понякога такива открития идват на сън. А понякога и самите герои, за които пиша, сами подсказват Пътя на търсенето и се оказват прави.
Какво е това? Откъде е тази помощ? От Банка данни на Великия Космос или от Знание, предавано по наследство?
Каквото и да е, да го бъде!… И Великият Космос и Наследството на нашите предци - нека ми помагат да разкажа истината за историята на нашия древен народ! Аз зная: те ме обичат, разбират стремежите ми, защото вървя по Пътя на Истината и творя Добро в името на Бъдещето."
1993 г.

Към В мен тече гореща българска кръв: http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:108073

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:99305

Снимки на Акад. Михаил Юхма - Чувашия

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 1:14pm в Февруари 15, 2018, Ivan Kolev казва...

Достоен БЪЛГАРИН.

 
 
 
Web Analytics