Междунар. бианале на графиката
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Варненското Международно бианале на графиката

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Варненското бианале е част от културата на българската и световната графика

.

Графиката, спечелила Голямата награда на град Варна през 2013 година, художник Тамиюки Сакута - Япония

.

Поредните издания през годините на варненското Международно биенале на графиката е едно от най-значимите и представителни артистични прояви на съвременното графично изкуство. Събитието е сред  десетте най-големи изяви от този род в света.

.

То съдейства да се съхрани и обогати графичната художествена култура. Продължава традицията да срещат край морето талантливи художници от различни държави и поколения с различни естетически позиции, световни възприятия и национални наслагвания. 

А разнообразието от творби и авторски почерци във всяко издание се дължи на представянето на стотици художници от десетки страни в дните на техните срещи. Сред участниците паралелно с редица утвърдени в графичното изкуство творци, впечатление прави и появата на нови имена, определящи в голяма степен съвременните тенденции в световната, европейската и българската графика. Наред със стремежа на организаторите и журито да запазят  класическите техники и характер на графичното изкуство, интерес предизвикват и автори с афинитет към техническите нововъведения,  към развиването и обогатяването на съвременния графичен език, към създаването на неповторими композиционни и пластични решения, най-често равностойни по своите художествени качества на традиционната графика и творби.

Това превръща експозициите на всяко издание в пъстра панорама от индивидуални и неповторими творчески търсения, новаторски похвати и разнородни технологични и стилистични направления, представени в традиционния си вид – отпечатък върху хартия... И още 

.

Една от трите равностойни награди на ХV издание на бионалето, художник Юлиян Йорданов - България

.

Към Варненското бианале е част от българската и световната графика 

Към Варненското Международно бианале е най-старото в Европа 

Статут на Международното биенале на графиката - Варна

Към Варна -  град на фестивалите 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на сайта "Международно бианале на графиката - Варна" подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа.

При подготовката на уеб страниците е ползвана информация от офиалните сайтове на фестивалите, фотографа Александър Николов  и от Интернет.

.

Снимки на Междунар. бианале на графиката

Блог на Междунар. бианале на графиката

Варненското Международно биенале на графиката е най-старо в Европа

Графика от самостоятелната изложба на носителя на голямата награда от последното издание на форума – акад. Владимир Величкович от Франция.

.

Международното биенале на графиката във Варна отбелязва 33 години от своето създаване. То е…

Продължи

Публикувано на Април 5, 2014 в 8:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics