Марко Илиев - писател
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Марко Илиев - писател, доктор по филология

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

..

ВСЯКА НАГРАДА Е ПРИЗНАНИЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЕ

.

.

Марко Илиеве роден на 9 март 1937 година в с. Стожер, Добричко. Завършил е  българска филология в СУ „ Св. Климент Охридски”, доктор по филология. Работил е като журналист в няколко регионални издания, Българска телевизия, Радио Варна. От декември  1992 г. до 2005 г. бе главен редактор на в-к „КИЛ”, издание на Сдружението на варненските писатели.

  Творческата му биография включва десетки публикации на поетични творби, разкази, новели оперативна  литературна и театрална критика, литературно-исторически статии, студии, научни доклади и съобщения. Има многобройни участие в  национални и международни  конференции. Инициатор и участник е в кръгли маси по проблемите на културата и национално-исторически въпроси. Радетел за съхранение литературната памет на града, той е един от инициаторите за поставянето на паметни плочи, за организиране на възпоменания на бележите варненци, както и на литературно-исторически изложби, които нашето Сдружение е провеждало  съвместно с Държавен архив – Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и други институти. Участвал е в организирането на  писателски срещи на творци от Варна,  Шумен, Пловдив, София, Бургас, Добрич, Велико Търново и др. Има принос и в общуването на творци от различни гилдии и за отразяване на техните изяви във в-к „КИЛ”, с каквато цел създава  концепция на вестника, така, че  да обхваща целия културен спектър. Под негово ръководство през 1998 година, в. „КИЛ” получава за пръв път „Наградата „Варна”, принос за което има и целият екип на вестника.

  Марко Илиев създава единствената до сега в българската литература нова художествена система (метод, школа) ИНТЕРАНУЛИЗЪМ, публикувана  през 1993 година, а по-късно включена и в манифестната му книга  „Концентрати” . Като естетически проект системата е включена и в сборника “Религии и изкуство в културната традиция на Европа”, София, 1999 година, заради което,  по повод на  Милениума, Марко Илиев  получава четири номинации от Международния биографически център,  Кеймбридж – „Изтъкнати личности на 20 век”, „Международен Човек на Годината за 1998/99 г.”, „За постижение на 20 век”, „2000 интелектуалци на 20 век”

  Марко Илиев е един от авторите на учебника по литература за ХІ клас, одобрен от  Министерството на образованието, науката и културата, със студия за Йордан Йовков. Учебникът има три поредни издания – 1993, 1994 и 1995 година, съставител на който е акад. Иван Радев… Творческият актив на Марко Илиев включва още книгите: „Теати ОЩЕрални и филмови пристрастия” – културологична, „Концентрати” – белетристика. „Утринно здрачаване” – поетична, „Последните” – роман, „Летопис на извисената духовност” в съавторство с Веселина Цанкова за 20-годишнината на Сдружението на писателите – Варна, „Отново” – театрални и филмови пристрастия.

Марко Илиев е един от учредителите и почетен член на Сдружението на писателите – Варна.

.

.

.

.

Към тезата ИнтерАнулизъм (InterAnulilism)

.

Страницата на известния български писател Марко Илиев подготви Николай Увалиев в знак на уважение към неговото творчество и приноса му за популяризирането на българската култура в Европа.

.

.

.

.

Блог на Марко Илиев - писател

ИЗ „ТЕАТРАЛНИ И ФИЛМОВИ ПРИСТРАСТИЯ”

Публикувано на Януари 26, 2018 в 9:10pm

ИЗ КНИГАТА „ОТНОВО” – театрални и филмови пристрастия

МУЛТИМЕДИЙНИ МАНИПУЛАЦИИ, ИЛИ ОПИТИ ЗА

ПОМИРЯВАНЕ, СРОДЯВАНЕ И СЪВМЕСТНО ПРОЕКТИРАНЕ

НА СЦЕНИЧНИ АРТПРОДУКТИ

.

ъпросното „или”, с което започвам, е породено от три постановки, показани на Международния…

Продължи

Публикувано на Януари 26, 2018 в 7:11pm

Из „УТРИННО ЗДРАЧАВАНЕ” – ПОЕЗИЯ

Публикувано на Януари 26, 2018 в 10:00am

ИЗ „ПОСЛЕДНИТЕ”– неовековен роман

..

КАКВО КАЗАХ АЗ, КАКВО КАЗАХА ТЕ!

.

два ли някой би желал да знае кой съм Аз и какво съм казал вчера, днес или изобщо някога, и кои са Те, и някога какво са…

Продължи

Публикувано на Януари 25, 2018 в 3:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics