Магелит Момине камине
  • Село Старосел
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Магелит Момине камине край Старосел

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Слънчевите двери на траките


Скалният мегалит край Старосел

.

Това е мястото, което древните траки са почитали като вход към отвъдното. Мегалитът се състои от два огромни яйцевидни къса, които са опрени един в друг и по този начин образуват символа Слънчеви двери.

В Орфевите ритуали, описани от Омир, през Слънчевите двери при залез слънце преминават душите на мъртвите, за да отидат в Отвъдното.
Върху огромната скала има два прочудливи каменни къса, наклонени един към друг. Центърът на тежестта им се събира в една-единствена точка, която им позволява да запазят равновесие и да устояват на времето. При вида на това чудо всеки присъстващ се удивлява или на природата или на делото, сътворено от интелегентните траки, които са имали удивителни строителни умения. В подкрепа на този извод по-долу ще поместим снимка от купола на близката могила, който е изграден от изключително точни кръгови елементи без нито един милиметър отклонение.
Известно е, че районът на Старосел е осеян с тракийски храмове и мегалити. Съвсем наблизо се намира и голямата тракийска гробница Четиньова могила – голям тракийски храм от V и VI век пр.н.е. Смята се, че в него е бил погребан тракийският владетел Ситалк...И още  

.

Към Международния твочески проект Енциклопедия на българите 

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 1:06pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics