ММФ "Листопад на спомените"
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на ММФ "Листопад на спомените"

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

3000 стари-млади пеят и танцуват на "Листопад на спомените"

.

Идеята за фестивала „Листопад на спомените” се заражда през далечната 1994 год., в един дъждовен ден, на 21 октомври на сцената на читалище „Отец Паисий” – Варна. Автори са Съюзът на българските писатели, актьорът Иван Нанев, актьор от Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” и фолклориста Радослав Данов. 

В началото участваха състави от варненския регион, но скоро „Листопад на спомените” набира последователи, превръща се по своята същност и съдържание като единствен, уникален и няма алтернатива в страната. Активно се включва Община Варна и Съюзът на пенсионерите в България. 

В регламента му са залегнали пет основни жанра в изпълнение на пенсионерски състави: Автентичен фолклор; Преработен фолклор; Стари градски песни; Школувано пеене; Патриотични песни и Нрави и обичаи. Популярността на патриотичната културна проява непрекъснато расте. И на ХVІІ издание на  “Листопад на спомените” в Дворецът на културата и спорта във Варна участваха 294 изтъкнати състави с над 3000 изпълнители от цялата страна. Това беше върха на постиженията на организаторите за този момент. 

Всяко пресъздаване е повод за гордост от най-голямото богатство наследено от дедите ни. Защото в автентичния фолклор и обреден календар са намерили място техният живот, радост и мъка. Сега проявите на фестивала поддържат духа на българския народ, дават му сили да се пребори с чуждите влияния и да запази чиста и неопетнена своята идентичност... И още 

.

.

Към 3000 стари-млади пеят и танцуват на "Листопад на спомените" 

Към Фестивал, в който блика творческа енергия 

Към Капанци спечелиха Голямата награда на "Листопад на спомените"  

Към Кинозалата на ММФ "Листопад на спомените" 

Към Варна - град на фестивалите 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

.

Страницата на сайта ММФ "Листопад на спомените" подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа.

При подготовката на уеб страниците е ползвана информация от офиалните сайтове на фестивалите и от Интернет.

Снимки на ММФ "Листопад на спомените"

Видео файлове на ММФ "Листопад на спомените"

Блог на ММФ "Листопад на спомените"

Капанци спечелиха Голямата награда на ММФ "Листопад на спомените"

„Капанци” с Голямата награда от „Листопад на спомените”

С поредна голяма награда се завърнаха от Варна певците и танцьорите от Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци" от село Гецово.

Конкуренцията на ХVII-ия Национален фестивал на пенсионерските състави за градски песни, шлагери и български фолклор „Листопад на спомените" бе голяма и това прави призът „Златен лист" още по-ценен за нас - коментираха от…

Продължи

Публикувано на Март 29, 2014 в 7:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics