Любен Ушев-екоземеделец билки
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Любен Ушев-екоземеделец на билки с европейски награди

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Триград България

Високи европейски отличия на екологично земеделие

.

Повече от 15 години Любен Ушев се занимава с култивирано отглеждане на мурсалски чай. Започвайки с няколко семенца, днес той годишно произвежда стотици хиляди корена разсад, а чаената му плантация край девинското село Триград се простира на 7 дка. Чаят, който отглежда, макар и култивиран, е със същите качества като този от естествените находища. Причината е, че расте в близост до местността Мурсалица, на 1500 м височина, където е и естествения ареал на именитата билка. Към днешна дата Любен Ушев е най-успешния семепроизводител, разсадопроизводител и най-качественият производител на мурсалския чай. За това полезно за хората дело той е получи световно признание.

А историята започва така

За билката панацея Любен Ушев знае от баща си, който познавал добре лечебните й качества и години наред я събира от естествените й находища. Казвал, че благодарение на мурсалския чай няма никакви болежки и искал повече хора да знаят за лечебните му качества. Всъщност той бил между първите, който отглеждали чая и започнали да продават топлата лечебна напитка. Първоначално на пазара в Устово, а после и в Пловдив. С това започнали да се занимават през 1943г. и продължили до 1956. Тогава пътуванията им, защото бива запазена на висшите партийни ръководители. секнали, заради поставената забрана за бране на билката. На сина си Любен казал: Ако искаш да успееш сади и отглеждай този чай и той ще ти се отблагодари!

Любен запомнил бащината заръка и си спомнил за нея, когато през 1995 година остава без работа. С много грижи и постоянство постепенно от едното коренче чай успява да произведе достатъчно разсад, че да създаде истинска чаена плантация.

.

.

Нея прави край родния Триград, там под връх Мурсалица, на надморска височина 1500 м., в непосредствена близост до естественото находище на билката. В отглеждането на чая се включва цялото му семейство: съпругата му, двамата му синове, внуците му. От седемте декара площ миналата година добиват близо четвърт тон чай. А разсадът, който произвеждат годишно вече надхвърля 700 хил. корена. Казва, че стига да има достатъчно земя с разсада, който произвежда сега може да засее и 20 дка площ...

Радва се, че постепенно славата на мурсалския чай се разширява. Все повече хора знаят за него и го търсят. Не само в страната ни, а и в чужбина. Парадокс е даже, че чужденците първи оценяват какво богатство е чаят. От тях и първо Любен получава признание като пазител на природата и производител на екологично чист продукт. 

."Зелена ябълка"

През 2007 година Любен Ушев е удостоен с престижната британска награда "Зелена ябълка". Наградата се връчва от британската Зелена организация" за най-добри практики в опазване на околната среда. За престижното отличие се състезават проекти от цял свят. Проектът на Любен Ушев бе номиниран за златно отличие и успешно представи България. Връчването на наградата се състоя в Британския парламент.

"Зелен герой"

През 2008 година производителя на мурсалски чай отново бе награден с друго отличие на "Зелената организация" – "Зелен герой на 2008 година". Знакът му бе връчен на специална церемония в британската столица на 2 юни, в една от най-добрите туристически атракции Tower of London. 

През юни 2008 година Съюзът за алтернативно земеделие в Родопите връчи на Любен Ушев Сертификат за признание и му присъди първо място в категория "Производител на екологично чисти билки". В началото на 2009г. Любен Ушев получи удостоверение от Зелената организация за четеризвездно членство.

.

Британският парламент, където при тържествена церимония, организирана от Световната зелена организация, Любен Ушев получи високото отличия "Зелената ябълка" за отгледания от него мурсалски чай. Тогава той подари 150 саксии от лековитата билка на кралското семейство.

И още

.

Марсилски чай за кралица Елизабет ІІ

Билка за всяка болка 

Родното място на мурсалския чай 

Чудото мурсалски чай

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

 

Снимки на Любен Ушев-екоземеделец билки

Блог на Любен Ушев-екоземеделец билки

Мурсалски чай за кралица Елизабет ІІ

.

РОДОПЧАНИНЪТ ЛЮБЕН УШЕВ ПОДАРИ 150 САКСИИ МУРСАЛСКИ ЧАЙ НА БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО.

.

Чудотворната билка, която англичаните вече познават от предишни участия на Любен Ушев на техни градинарски форуми и изложби, бе гвоздей в българското участие на…

Продължи

Публикувано на Август 3, 2012 в 5:25pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics