Лъчезар Ошавков художник Париж
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки (21)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Лъчезар Ошавков - известен художник Париж!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Париж Франция

Желани гости сте на "Явната ми вечеря"

Лъчезар Ошавков живее във Франция от 1968 г. до днес. Получил художествено образование в Художествената академия в София, той продължава да учи и в чужбина, както самият художник казва „цели 18 години”.

Ошавков е едно от най-интересните явления в българското изкуство – художник, хуманитарист, певец на цигански и руски романси, потомствен интелектуалец.

Една от най-емблематичните му композиции е със заглавие „Явната вечеря”, на която са изобразени личности, оказали влияние върху художника и неговата съдба. Алюзията с библейския сюжет повдига философски и екзистенциални въпроси за мястото на човека „около масата на живота”. Живеем в „иконоборческа епоха”, казва Ошавков в един свой текст. И наистина – дехуманизацията на изкуството, която забеляза пръв Ортега-и-Гасет, като че ли достигна своята крайна фаза. Човекът е изгонен от рая, той вече не е достоен да бъде модел на художника. „Аз нямам никакво отношение към предмета като такъв – казва той – това, което ме интересува, е мястото на човешката личност в този антихуманен свят.”А както пише Изабел Гупил за творчеството на Ошавков: „Това в никакъв случай не е хиперреализъм, чиято имитираща илюзорност съперничи с фотографията, а по скоро критично социологическо-виждане, което поставя човека в центъра на естетическите търсения на художника.”

А Грегори Тюбан отбелязва, че :”Лъчезар Ошавков, възпитаник на българската живописна школа, е художник с упорит стремеж към пластично съвършенство...”. Паскал Курбо, като отразява живописното майсторство на Ошавков, също употребява подобен израз: „Владеещ своето изкуство с почти маниакално съвършенство, той е способен да остане неуморно пред платното.”

Утопист или реалист е Лъчезар Ошавков? Отговорът всеки може да потърси в неговите картини.Източник: Галерия КласикаЛъчезар Ошавков е носител на множество високи награди и на отличие за принос към френската култура. Художникът е специализирал в Италия стари технологии на мозайката и монументална живопис. Той е изпълнявал мащабни поръчки в Мароко и Франция. Неговата тенхонолия и естетика се сравняват от изкуствоведите с най-високите образци на холандската класика и особено с тези на Вермер.

Снимки на Лъчезар Ошавков художник Париж

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics