Лада Галина
  • Washington, DC
  • Съединени Американски Щати
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Лада Галина - известна българска писателка

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Washington, DC

Върви без пир, народе възродени!

.

.

Писателката Ганка Габровска, популярна с псевдонима си Лада Галина, живее във Вашингтон от  средата на 90-те години. Тя е автор на близо 50 книги, сред които романи, пиеси и много приказки за деца. Родена е в Бургас. Съпруга е на покойния акад. Ефрем Каранфилов.
Галина е един от основателите и дългогодишен преподавател в българското училище във Вашингтон. В България е работила като редактор в списания за деца, в сп. „Пламък“ и в. „Литературен фронт“, била е драматург на Държавния сатиричен театър. По нейни сценарии са снимани два игрални филма. В началото в САЩ е работила като бавачка и продавачка в супермаркет. По-късно започва работа в една от най-големите вериги книжарници, като успява да убеди мениджърите, че ще привлича клиенти с петте езика, които владее – английски, испански, френски, руски и български
Синът й доц. д-р Ефрем Ефремов е преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет. От много години тя живее и работи във Вашингтон.

На 1 ноември 2014 година Лада Галина бе удостоена със званието "Народен будител" от Синдиката на българските учители, по предложение на Асоциацията на българските училища в чужбина и от Българската социална мрежа.

- Разкажете ни, как беше създадено българското училище във Вашингтон ?

- За мен беше голяма чест заедно с Боян Кулов, който стана после директор, да създадем българско училище в района на Вашингтон, за да могат нашите деца да знаят своя роден език, литература, история, география, да поддържат връзки с близките си на своя си език, да говорят с дядо и баба на български и когато отидат през лятото в България да не се чувстват притеснени и чужденци... И още

.

Коледно тържество в Българското училище във Вашингтон

.

Към Върви без пир, народе възродени! 

Към История на Българския образователен център „Св. Кл. Охридски-Вашингтон

Към Нашето Българско училище ще пребъде!

Към Писателите не са лекарството, те са болката

Към Искам да ти разкажа 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

.

Профилът на писателката Лада Галина

Подготви Николай Увалиев в знак на уважение към нейната творческа и просветна дейност. Макар да е далече от родината тя остава вярна на идеалите на народните будители.

Снимки на Лада Галина

Блог на Лада Галина

История на Българския образователен център „Св. Кл. Охридски” - Вашингтон

.

  Възпитаниците на училище "Св. Климент Охридски" във Вашингтон

 .

Представете си следната картина:

На фона на родопски халища и фолклорни декори пред Вас се усмихват красиви момиченца. Наредени са една…

Продължи

Публикувано на Ноември 4, 2014 в 7:00am

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:31am в Ноември 6, 2014, FRANK KWABENA казва...


Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena@yahoo.com.hk ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr Frank

 
 
 
Web Analytics