Светият Кръст Господен
  • Православие
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Светия Кръст Господен

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

  

Христовият Кръст – радост за целия свят

.

.

"Ние почитаме кръста, 
заради Онзи, Който умря на него."

из "Вярата на нашите бащи"

-

Кръстът е основният символ на християнството. В миналото от ранно детство учели децата да събират пръстчета и да се кръстят. Сега много от нас учат това движение в зряла възраст.

За невярващите това действие може и да не означава нищо, но не е така за православния християнин. Защото кръстът е неговата защита. Човек пребивава не само във физическия, но и в духовния свят. В този духовен свят ние се намираме между двата полюса - между божествената любов и противодействащата й злоба, тъмна отрицателна енергия, която народът нарича нечиста сила. И кръстът е нашата защита от нея.

А ако трябва да сме точни, когато се кръстим, ние изповядваме своята вяра. Кръстният знак е най-краткият символ на вярата — безсловесен и абсолютно достъпен за всички.

Докосвайки челото, утробата и раменете си, мислено изобразяваме кръст. Челото ни символизира небесата, утробата - земята, а напречницата напомня, че Светият Дух обхваща всичко - открай докрай.

Първообраз на спасителната сила на кръста намираме още в Стария Завет. По Божия заповед старозаветният законодател Мойсей осенил кръстообразно с жезъла си Червено море. Водите се отдръпнали към брега и евреите минали по суша. След тях преследващата ги египетска армия била издавена, тъй като Мойсей направил втори кръстен знак и водите отново се съединили. Това била чудодейната сила на Мойсеевия жезъл, с който правел кръстните знамения.

По време на 40-годишното странстване на израилтяните из пустинята те били ухапвани от големи змии. Господ заповядал на Мойсея да издигне кръст с медна змия на него. Който погледнел с вяра към змията с кръста, се избавял от змийската отрова и смъртта. Под формата на кръст Мойсей прострял ръцете си към Бога... И още  

.

.

Към Светия кръст 

Христовият Кръст – радост за целия свят

Към Кръстното знамение  

Към Господнята молитва 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на Светия Кръст и Кръстното знамение

подготви Николай Увалиев по повод един разговор по скайпа с ученици от Етническото училище в Ню Йорк, които проявиха интерес по побликуваните тук теми. Те са активни членове на

Българската социална мрежа.

Снимки на Светият Кръст Господен

Блог на Светият Кръст Господен

Господнята молитва

.

Християнино! помни и винаги носи в мислите и в сърцето си великите слова на Господнята молитва:

.

"Отче наш, Който си на небесата". 

"Да се свети Твоето име, да дойде…

Продължи

Публикувано на Юли 15, 2015 в 1:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics