Крепост Урвич
  • София
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Крепост Урвич - храброст и легенди

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България


За храбрите бранители на крепостта Урвич 

.

"Българино, сведи глава пред чутовния им подвиг…", ни призовава Отец Паисий в своята История славяно-българска.

.

Урвич е създадена като крепост към IX-X век, но най-често се споменава в хрониките от ХIV век при отбраната на Втората българска държава. Това е една от най-силните твърдини на царете Иван Шишман и Иван Асен V, известен в района като цар Ясен. Средновековната твърдина e разположена на площ от 18 дка в местността „Средобърдье“ от землището на Панчарево.

Ролята й нараства особено много при последните продължителни битки за Средец, когато турците вече владеят Ихтиман и Самоков и се насочват от югоизток към града. Цял епос от предания и легенди за Урвич обогатяват местния фолклор. И както пише Паисий в знаменитата си история:

„Дошли търновските боляри от Търново в Средец и тук се спрели в некои тесни места покрай река Искър и по Витоша планина. И седем години стоял Иван Шишман покрай Искър, имал манастир, Урвич, със силна крепост и наоколо го ограждала вода“.

Урвич, 1382-1389 „Тук, на това място, цар Иван Шишман с храбрите си воини седем години брани последната твърдина на българската държава от отоманските поробители. Българино, сведи глава пред чутовния им подвиг“... И още 

.
 

.
.

Страниците на Крепостта Урвич

подготви Николай Увалие като част от творческия проект Българското културно-историческо наследство да стане достояние на нашите сънародници у нас и по света. 

Снимки на Крепост Урвич

Блог на Крепост Урвич

Крепостта Урвич - надежден страж на Сердика

Урвич е българска крепост, отбранително укрепление, което е последно убежище пред настъпващите османски завоеватели. Крепостта Урвич е всичко това за българските…

Продължи

Публикувано на Май 13, 2015 в 9:00am

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 1:35pm в Август 25, 2015, Doris Albert казва...

Пожалуйста, свяжитесь со мной на мой электронный адрес dorisalbert1@hotmail.com~~pobj для важному вопросу

 
 
 
Web Analytics