Средновековна Крепост Мезек
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на средновековната Крепост Мезек

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Село Мезек България

Миналото и настоящето се срещат в крепостта Мезек

.

На запад над село Мезек, на възвишението „Калето”, се издигат руините на една от най-добре запазените средновековни крепости по нашите земи. Това е и най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите.

Константин Иричек /1854-1918/ смята, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон. На друго мнение са Б. Димитров и А. Ханджийски, които предполагат, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м., изградени са от ломен камък, споен с бял хоросан. Отвън са прошарени с два четириредови пояса от тухли. Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули със заоблена форма и височина над 10м, пет от които разположени на южната кpепостна стена (две ъглови и три по фронта), две на западната (по средата и на главния вход) и по една на северната и на източната стена .

Кулите са били разделени с гредоред на етажи, снабдени с бойници по фронта и встрани. Връзката помежду им се е осъществявала с дървени стълби.

Кулата, разположена в югозападния край на крепостта е най-интересно устроена. Тя е най-добре запазена и с най-големи размери. Имала е три етажа, горните два с бойници. Етажите са отворени към вътрешността на крепостта така, че имат кръгов обстрел и са могли да бъдат защитавани, дори когато противникът проникне в укреплението.

Северната страна е с дебелина от 1,90 м. и е изградена над труднодостъпен ров. Подсилена е с една кула. Дебелината на южната страна е 2,60 см. и е подсилена с пет реда тухли. Източната и западната стени са дебели по 2,30 м.

Интересен е входът на крепостта. Той се намира в чупка на западната крепостна стена. Така е построен, че нападателите да попаднат в клопка на малка площадка, която може да бъде обстрелвана от две страни...И още 

.

.

Към Подобрения и атракции на крепостта Мезек 

Към Исторически игри край крепостта Мезек

Към Възстановка на средновековното минало

Към Военен прабългарски лагер край крепостта Мезек 

Към Мезек - удостоено за уникално европейско селище 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страницата на Средновековната крепост Мезек подготви Николай Увалиев като част от международния творчески проект уникалните културно-исторически обекти на България да заемат достойно място в необятния виртуален интернет свят.

Снимки на Средновековна Крепост Мезек

Видео файлове на Средновековна Крепост Мезек

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics