Красимир Машев - писател
  • Мъжки пол
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Красимир Машев - писател

САМОПРИЗНАНИЕ


Роден съм на 26 септември 1948 година в село Тръстеник, Плевенско. След като го напуснах, то веднага стана град. Затова се считам за най-последния селянин.
Завърших гимназия в родното си село, а висше образование в най-голямото българско село – София. Дипламирах се в СУ “Кл. Оридски” във философско-историческия факултет, а години по-късно завърших и специалността книгоиздаване във факултета по журналистика в съседство с курса на естрадната певица Росица Кирилова. Но и преди да я познавам задочно, като всяко селско дете и без нея си обичах домашните котки и кучета, а по-късно и студенките по педагогика. Затова и първата ми книжка със стихове за деца се казва “Котешки правопис”.
Работил към като криминален инспектор и редактор в отдела за българска художествена литература на Книгоиздателство “Г. Бакалов” – Варна, което след обезвредителния процес на 10. ХІ. 1989 г. бе преименувано на “Галактика”, а сетне бе изпратено като мъглявина в духовното небитие на България.
Пиша от най-ранна възраст – отначало само резки, черти, лулички и ченгелчета, а после направо стихотворения. Самоук читател съм от петгодишна възраст. Така четенето ми от страст се превърна в професия. Отначало четях самопризнания на криминално проявени и други техни ръкотворни творби, а по-късно като редактор се занимавах с по-безобидни престъпления в областта на пезията и прозата.
И тъй като е прието за смекчаващо вината обстоятелство това, че признатият грях е половин грях, признавам, че съм написал следните книги: “Криви усмивки”, “Скрити дефекти”, “На къси вълни”, “Сатирични строфи”, съдържащи сатирични стихотворения и епиграми, документаните книги “Град Тръстеник в миналото”, “Петър Алипиев”, “Баш майстора Кирил Господинов”, “С презрение и ненавист” (биография на антифашиста Фердинанд Александров), “Главният прокурор не разрешава ексхумация”(претърпяла две издания), “Криминална полиция”, “Граби и убивай” и “Стари кримки”.
За деца имам издадени книжките “Плажен буквар”, “Миша ряпа” (не е извадена, а подгонена от “Котешки правопис”), “Шапка на тояга”, илюстрирана от големия наш художник Борис Димовски, “Горска Коледа”, “Невидим юнак” и богато илюстрираната книжка със стихове и загадки за умни глави “Кухненски слон”.
Съставител съм на сборника с анекдоти и остроумия от древността до наши дни “Близо до ума” и Антология на българската епиграма. Превел съм стихове от американския сатирик Огдън Неш, събрани в книжката “1-1=2” и малко известната приказка на големия детски (може и датски) писател Х. К. Андерсен “Вълшебните галоши”, за което много ми помогна многогодишното им използване в газенето на по-лепкавата и от туткал тръстенишка кал.
Автор съм на либретото за мюзикъла “Фалшификатори” (по пиесата на Ст. Л. Костов “Вражалец”), игран и изпят в ДМТ “Ст. Македонски” и на куклената пиеса “Дядо и ряпа”, играна в ДКТ – Варна, където предстои да бъдат изпяти и изиграни (или те или аз) детските мюзикли по мой текст "Клъв"”и "Червената шапчица".
Има и още, но с това свършвам, защото появи ли се някъде Червена шапчица, веднага се появява и Вълк. След тях току-виж се появил и Вълко Червенков.
А това не бих искал да се случи.

Блог на Красимир Машев - писател

САТИРИЧНИ СТРОФИ

ЗДРАВНА КОНСУЛТАЦИЯ

(Извадка от СРС в Правителствена болница)

 

Това е доказан здравен консулт

и сега го подписвам със две ръце:

не ги грози ни инфаркт, ни инсулт

безмозъчните, които нямат сърце…

 

ГОРЧИВО СКАЗАНИЕ ЗА ХАНА

 

Управлявал четирийсет дни

държавата ни хан Умор

и…

Продължи

Публикувано на Март 29, 2011 в 4:53pm

“ВСИЧКО НЕГОВО СЕГА Е ВАШЕ…”

Щрихи за документален портрет на художника-маринист Милен Сакъзов…Продължи

Публикувано на Юли 17, 2010 в 8:30am — 2 Коментара

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 7:33pm в Януари 28, 2016, Varben Angelov Velev казва...
Димитър Любомиров Антонов от САЩ ви търси. моля обадете се на този номер +16058774642
 
 
 
Web Analytics