Костадин Чобанов - кинотворец
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошъл Костадин Чобанов -журналист и кинотворец

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ

 

 

Костадин Чобанов, председател на Клуб ЮНЕСКО - Варна

Роден е на 4 юни 1981 година в Габрово. Средното си образование завършва в Шумен, средно техническото в "Д.М. Киров" - София, едногодишен курс по кинотехника в ПТТ и Радио - София. Висшето се образование завършва в СУ "Кл. Охридски" - специалност журналистика.

Обществена дейност

През 1959 година той бе съучредител на Представителния градски кино-фото клуб - Варна, негов заместник-председател от 1970 година и негов председател от 1981 година до ликвидирането на клуба през 1988 година. Също е съучредител на Националната федерация "Алтернативно кино"" и член на управителния съвет. Федерацията е член на Световната асоциация на националните федерации ЮНИКА и е асоциран член ЮНЕСКО.

Костадин Чобанов бе директор на двете пследни издания  на Националния фестивал на филмите с морска тематика"Киномарина Варна" - 1994 и 1996 година. На последния фестивал екипът на Клуб ЮНЕСКО - Варна бе  награден с Голямата награда на община Варна за цялостна филмова програма.

На 24 май 1990 година по негова инициатива стана учредяването на Клуб ЮЕСКО с личното съдействие на тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Костадин Чобанов спаси от унищожаване филмовия фонд на Представителния кино-фото клуб, който наброява 300 хроникално-документални филми, отразяващи живота на Варна през последните 40 години на ХХ век. Впоследствие, с изразената подкрепа  на кмета на Варна Кирил Йорданов, в продължение на няколко години Костадин Чобанов положи усилия и филмите бяха почистени, идентифицирани, монтирани, озвучени с негови авторски сценарни текстове, музикално оформени, прехвърлени на DVD и накрая предадени на общината, с което се сложи началото на Общинския архивен фонд, който има голяма културно-историческа стойност.

По предложение на Костадин Чобанов Градската художествена галерия бе именувана на големия художник и хуманист Борис Георгиев- геният, който Варна даде на световната цивилизация на ХХ век. Във връзка с това той инициира дарение от дъщерята на Борис Георгиев - Виржиния Джакомети, която живее в Италия. В резултат на това Варна получи 13 ценни картини на великия й баща, между които портрети на Алберт Айнщайн, Джавахарлал Неру и принцеса Нилуфар. В  знак на благодарност Виржиния Джакомети подари на Чобанов дамски портрет. Предполага се, че това е портрет на дъщерята на Айнщайн Илзе, рисуван от баща й през 1928 година.  

Като журналист на свободна практика Костадин Чобанов има над 150 публикации, главно на културна тематика във варненския и централния печат. Негови текстове са излъчвани и по Радио Варна. Три години е бил нещатен окръжен кореспондент на в-к "Народна култура".

Творчески отличия

Литература: Носител на Втора награда на Националния конкурс по случай 125 години от Освобождението на България за есето "Стръкче чемшир за Освободителя".

Фотография: Носител на Втора награда от Окръжната фотоизложба през 1975 година за фототаблото "Есен в Боженци".

Кинотворчество: Носител на награда за най-добър сценарий на филма "Някъде в неделя" от фестивала "Киномарина-Варна" през 1974 година.

Носител е на 9 награди за свои авторски късометражни филми от фестивали на Националната федерация за алтернативно кино. По-значими са:

Първа награда за "Киноесе за Рилския манастир -   Защитен от ЮВЕСКО обект"  от Международния фестивал във Велико Тървоно през 1999 година.

Голямата награда за киноесето "Както слънцето и въздухът", третиращо световния проблем за водата", на "Артвизия - Плевен 2007".

 Сребърен плакет от Международния фестивал "Дунав - реката на Европа", проведен през 2009 година в Русе, за филма "Дунав - пощенската релация на Европа".

Златен медал на УНИКА през 2011 година - единствен за България, присъден на Костадин Чобанов за цялостен принос към националното и международното алтурнативно кино.

Костадин Чобан е носител и на най-високото военно отличие на Република България - Златен орден "За военна доблест и заслуги" - първа степен.

 

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:99503

 

 

 

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics