Космическа свастика на българите
  • у нас и по света
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Космическата свастика на българите

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Свастика: енергия, живот, съзидание

.

Свастиката върху това безценно послание от връх Острец поражда енергиен вихър, който се материализира в оплождащ фалос или змия на мъдростта.

.

Дали Свастиката е изключително български символ, който нашите предци са разнесли по целия свят сред най-широк кръг от култури и общности или е архетипно познание, заложено в човека от Създателя, е въпрос, който всеки би могъл да изследва сам за себе си.

Факт е, че тя се използва от почти всички народи на планетата и все пак най-продължителна и системна употреба свещения знак има тук, на Балканите. 

Безспорно нашите деди са изповядвали своя култ към Слънцето и Светлината, чиито символ се явява Свастиката, от най-дълбока древност. Но, както ще се види по-долу, Свастиката не е само Слънце. Тя съдържа познание за Вселената и извечна мъдрост за живота в нея. Надали ще се намери друг народ на планетата, при който познанието за свещения знак да е втъкано до такава степен в бита и философията му.

От ранния Неолит, като се премине през другите епохи, през османското владичество и до наши дни, във времена на възход и упадък дедите ни са изобразявали Свастиката навсякъде в бита и ритуалите си в търсене на небесно покровителство и енергия за живот и съзидание. От най-древни времена прадедите ни са изобразявали великия слънчев символ върху всички възможни материали – камък, глина, дърво, тъкан и т. н. Правили са го с постоянство, творчество и въображение, създавали са нови и нови типове свастики, предавали са познанието на поколенията, за да достигне то и до наши дни, извезано върху традиционните български носии от всички етнографски области... 

И още  

.

Народна шевица от Казанлъшко

.

Страницата Космическата свастика на българите

подготви Николай Увалиев в стремеж да стане известно отношението на нашите деди и съвременници към този световен култов символ.

Снимки на Космическа свастика на българите

Видео файлове на Космическа свастика на българите

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics