Клуб ЮНЕСКО - Варна
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Клуб ЮНЕСКО - Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Клуб ЮНЕСКО - Варна

 

 

Основаване и членове

  На 24 май 1990 година - Деня на славянската писменост и българската култура бе основан Клуб ЮНЕСКО - Варна (КЮВ). Това бе вторият клуб на тая световна организация в България и бе приветстван от Генералния директор на ЮНЕСКО Федерико Майор в дириктно предаване на БНТ от Париж.


 

Поздравът на генералния директор на ЮНЕСКО Федерико Майор до Клуб ЮНЕСКО - Варна, изпратен заедно с подарената от него авторска стихосбирка.

 

 

With the compliments of the 

Director - General of the United Ndtions

Educational, Scientific and Cultural


 

 

 

 

 

 

Варненският клуб има 30 члена - писатели,музиканти, фото и кинодейци, деятели на изкуството, образованието и науката. Колективни членове са Фондация "Мадарски конник", Детския театър "Щурче", съставът за автентичен фолклор в село Тополи, Природо-математическата гимназия във Варна, Патентното ведомство на България - клон Варна, Пристанище Варна, фирма Прософт и др. КЮВ осъществява сътрудничество с Алианс Франсез, Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство, Издателство и галерия "Зограф", галериите ЮКА и Буларт, Фестивален и конгресен център, Военно морски клуб, Щабът на ВМС и редица творчески съюзи. Клуб  ЮНЕСКО - Варна е съучредител на Националната федерация "Алтернативно кино".

Варненският клуб е юридическо лице и се ръководи от седем-членен управителен съвет с председател Костадин Чобанов.

 

Плодотворна организационна дейност


-18 организирани изложби за Махатма Ганди, на плакати на ЮНЕСКО, на общи и индивидуални фото и художествени изложения, на декоративни тъкани и др.

- Публични четения от световния календар "Юбилейни годишнини на ЮНЕСКО" за Шарл де Гол, Ян Амос Каменски, Мишел дьо Монтен, Махатма Ганди, 1100 години българска писменост и други.

- Концерти, литературно-музикални вечери и премиери на книги на варненски автори и автори-членове на клуба, включително две четения на древния литературен източник Веда Словена с участието на писателя Тодор Ризников.

- Проведени експедиции до исторически места в Южните Родопи, в местности, свързани с древния Орфей, в историческото село Аспарухово, Варненско, по пътя на Никифоровия рагрем в село Кюлевча и други.

- Активна информационна дейност относно следване и специализации в чужбина; осигуряване на българско участие с 50 фотографи в Световния конкурс на ООН в Ню Йорк на тема "Околна среда", в който участваха 14 000 представители от 45 страни. Българският фотограф Веселин Вълчев бе удостоен с втора награда.

- Съдействие на български талантливи деца за участие в Междунардната програма "АНЖЕНДА 21", оргаанизирна от "Пиис Чайлд Интернейшънъл" - Англия.

- Осигурено българско участие в Международната младежка конференция на Фондация "Жан Сове" в Канада, където делегат бе журналистката от Радио Варна Поля Чакърова, член на варненския клуб.

- Тиражиране на данни сред българските фотографи за участие в Световния конкурс на ЮНЕСКО и фирма "АГФА" на тема "Световмно културно наследство" през 1997г...

 

И още : http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:106801

Към страницата на Централата на ЮНЕСКО : http://www.portal-bg1.ning.com/profile/YUNESKO?xg_source=profiles_memberList

Към сайта на ЮНЕСКО България :  http://www.unesco-bg.org/

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Блог на Клуб ЮНЕСКО - Варна

ПРИЗИВ

.

ПРИЗИВ

От Управителния съвет на Клуб ЮНЕСКО- Варна

 

Призоваваме всички интелектуалци и академичната общност на морската столица на 30 октомври 2011 година реално да изразим своята подкрепа на кандидатурите на Росен Плевнелиев, Маргарита Попова за…

Продължи

Публикувано на Октомври 25, 2011 в 8:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics