Кирил Костов - Лондон UK
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Кирил Костов - моряк, дипломат, писател! !

Последна Дейност

Кирил Костов - Лондон UK обнови профила си
Сеп 13, 2011
Николай Увалиев,журн.-изследовал остави коментар за Кирил Костов - Лондон UK
"  Кирил Костов е роден през 1930 година в село Веселин, Варненско ( днес Любен Каравелово ) Завършва гимназия и висше обрадование във Варна и военно в София. Служи в армията като офицер до 1956 година. След уволнението от армията постъпва на…"
Сеп 13, 2011

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Лондон Великобритания

В СТОЛИЦАТА НА ВЕЛИКИЯ БРАТАНСКИ ОСТРОВ

 

Настоящите мемоари на моряка, дипломата и писателя Кирил Костов се публикуват за първи път в DG Енциклопедия на българите.

 

Всичко, което можете да си представите е реално -  Пабло Пикасо   

                                                                                                                                                                                                            

 

Никога не бях си представял, че мога да живея и работя в  столицата на Великия британски остров! Но това се случи. И това е моята реалност.

Тази реалност ми предостави възможността да се докосна до моралните ценности на британското общество и до величието на Лондон, като уникален град и неизмерим световен център.

 

Заедно с това да имам впечатления и спомени от общуването с българските дипломати и поредица наши посланици в Обединеното Кралство след Втората световна война. Като се започне  от първия след войната - Раденко Григоров и последвалите го Петър Вутов ,Митко Григоров, Професор Александър Янков, Владо  Велчев и да работя като дипломат в екипите на посланиците Кирил Щерев, Димитър Жулев и Иван Станчов.

  

ЛОНДОН - МЪГЛИВ И ЗАГАДЪЧЕН

Срещата ми с посланик Раденко Григоров 


През шестдесетте години на миналия век, когато служих  на кораба” Христо Ботев”, с капитан Любен Генов, който плаваше по линията от Черно и Средиземно море до пристанищата на Западна Европа, при един от рейсовете в Бискайския залив ни сполетя  морска буря и  стоката в хамбарите се беше увредила.

Първото пристанище, което трябваше да посетим по линията, беше Лондон. През тези години всички докове по реката Темза работеха и нашите кораби със стоките, които транспортирахме, посещаваха "Съри комършел док”.

За да се стигне до него се навлизаше доста навътре по реката и после чрез шлюзове и по канал  до пристана, където разтоварвахме и товарехме стоки за други пристанищата, които посещавахме по линията .

 При този рейс Лондон ни посрещна забулен от сиво кафява мъгла.  Легнала върху спокойните води  на Темза, тя не беше много гъста, но скри от погледите ни красотите на нейните брегове. Влажна и студена, обгърнала всяко кътче на кораба, просмукваше се неусетно и овлажняваше дрехите ни.

Пилотът, който дойде да поеме кораба по реката, като  стъпи на мостика заедно с обичайните взаимни поздравления и ръкостискане с капитана му подаде  няколко вестника с думите, че сме късметлии, тъй като поради мъглата навигацията по реката е била прекратена през последните две денонощия. Едва днес пристанището е започнало да приема кораби.

 

 

Лондон - Тауер брич и река Темза

 

Продължи : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:99511

Към книгите на Кирил Костов "Съдбоносна есен", "Споделени спомени" и "Подвластни на морето": http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:99508

Към Раждането на холдинга - първа част : http://www.portal-bg1.ning.com/page/2-1

Към Раждането на холдинга - втора част : http://www.portal-bg1.ning.com/page/3

Към Раждането на холдинга - трета част : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4

Към Раждането на холдинга - четвърта част : http://www.portal-bg1.ning.com/page/5

Към "Сметачната линийка на капитан Йовчев" : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:102319

Към DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

 

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 4:36pm в Септември 13, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 

Кирил Костов е роден през 1930 година в село Веселин, Варненско ( днес Любен Каравелово ) Завършва гимназия и висше обрадование във Варна и военно в София. Служи в армията като офицер до 1956 година.

След уволнението от армията постъпва на работа в Български морски флот, където работи 22 години на различни длъжности : редактор на вестника на флота "Маяк", плавал е с екипажите на различни кораби като пъри помощник - капитан. Бил е директор на фирмата на БМФ в Лондон "Болкан енд блек сий ширинг къмпани".

През 1977 година е назначен за главен директор на външнотърговското предприятие "Корабоимпекс", където работи до 1986 година.  След това преминава на дипломатическа работа като търговски представител в посолството на България в Лондон, на която длъжност се пенсионира.

След пенсионирането си става съветник към британската корпорация "Бритиш аероспейс". Като такъв успява да осъществи идеята за производството на автомобили от дъщерната  фирма "Ровър" в България, с която е ангажиран до започването на производството. 

По време на работата си като дипломат написва първата си книга "Подвластни на морето". През последните години завършва книгите "Съдбоносна есен" и"Споделени спомени". А ръкописът на следващата му книга "В столицата на Великия британски остров" за първи път се публикува в спомената по-горе DG Енциклопедия на българите.

 
 
 
Web Analytics