Вълшебните карстови извори
  • Девня
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Девненските карстови извори

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Чудните карстови извори 

.

Омайващата красота на Девненските карстови извори

.

„По пътя от Варна за Провадия, близо до село Девня, в подножието на варовиковите хълмове, наречени Кайраци, се намират седем големи извора - описват в края на ХІХ век археолозите братя Херман и Карел Шкорпил. -Тези извори според Jordanes (Getica, ed Mommsen, p. 82), са бликали във вътрешността на древния римски град Marcianopolis. Изворите формират една река, наречена Девненска и се влива в близкото малко езеро. Водата от тези извори е винаги чиста и винаги извира с една и съща 18 градуса температура и с един и същ обем". 

.
Това са най-големите карстови извори в България с необикновени и звучни имена : Адата, Лудетината, Окото, Бездънният, Халкалията, Игрек и Вълшебният и са обвеени с антична легенда. Според готския историк Jordanes (VI век) градът
 е построен от император Траян по следния повод. Една слугиня на сестра му Марциана, като поискала да гребне вода от извора, изпуснала в дълбоката вода златния съд. Той потънал, но след време изплувал из дълбините. Когато Траян узнал чудото, помислил, че в извора има някакво божество и основал град, който нарекъл на името на сестра си Улпия Марцианополис.

Изворите от десетилетия имат постоянен дебит – 2952 литра в секунда, зиме и лете са с постоянна температура – около 18 градуса. Водите съдържат 93 % калциев карбонат и незначителни количества магнезиев карбонат, железни, алуминиеви и силициеви окиси. Част от водата от изворите игриво лакатуши в по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня - древната Потамос (Potamos).

.

От 1954 година изворите са каптирани и водите им се използват в промишлените предприятия в долината и за водоснабдяване на Девня и Варна. Днес само Вълшебният извор блика на воля. (Бълг. соц. мрежа)

.

.

Към Карствовите извори край Девня 

Към Едно вълшебно кътче на България

Към Римски и ранновизантийски мозайки в Девня 

Научете повече за Марцианопол - неговото величие и падение 

Към Международния творчески проект Евциклопедия на българите 

.

Страницата на Вълшебните корстови извори

подготви Николай Увалиев в страмеж това наистина вълшебно кътче на родината ни да стане известно на българите по света.

.

Снимки на Вълшебните карстови извори

Блог на Вълшебните карстови извори

Римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол

Мозайката Зевс и Антиопа из гръцката митология

Ценните антични образци са съхранени в Музея на мозайките в Девня (Марцианопол Marcianopolis), който се намира съвсем наблизо до Карстовите извори и заслужава да се посети.…

Продължи

Публикувано на Януари 30, 2015 в 11:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics