Калина Богоева - балетен педагог
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Калина Богоева - балетен педагог!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Прекрасен изпълнител, неуморим създател на таланти

 

Снимка : Ангел Цветанов


Доц. Калина Богоева е между най-известните български балерини. Прима на Софийската опера в периода 1958-1988 г. Сред коронните й роли са Одета-Одилия, Мирта, Китри, Зарема, Раймонда, Медея и др. Признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц (руска школа), както и в изследването и изучаването на класическия балетен репертоар.

 

Тя е ученичка на изтъкнатата българска педагожка Лили Берон. Дебютира на сцената на Националната опера в София през 1954 г. Специализира в Академичното балетно училище на Москва при Елизавета Герд. През 1958 г. се дипломира в класа на проф. Олга Тарасова във Висшия театрален институт в Москва. 


Калина Богоева е работила като експерт в Националното хореографско училище в София, балетмайстор и хореограф на Националната опера - София и на балета на Варненската опера, директор на танцова трупа „Арабеск”. Поставяла е класически балети и авторски хореографии с балетните трупи на София, Русе, Варна, Атина, Пърт - Австралия.

През 1993 г. е създател и ръководител на специалността "Балетна педагогика" в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" - София и на филиал на академията в Атина, Гърция. Преподавател по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика. През 1992 г. създава Международната лятна балетна академия „Варна”. и води летни семинари и занятия. От 2000 г. е методист по класически танц в Националното училище по изкуствата-София.


В периода 1994 – 1998 е директор на балет „Арабеск”. През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет „Арабеск” в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова.  От своето създаване конкурсът “Маргарита Арнаудова” е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев и др.

Президент на фондация „Калина Богоева”, която е съорганизатор на първото международно издание на конкурса за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова”.


Награди - сребърен медал от Международния балетен конкурс във Варна 1964 г., на Министерството на културата за принос в развитието на изкуството 2001 г.,„Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци 2001 г.,на Министерството на културата за принос в българската култура.


*******************************************************************


Към Първи международен конкурс "Малки звезди"

 http:www.//portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:110464

Към Калина Богоева за конкурса "Млади звезди"

http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:110365

Към Уроци за красота и любов:

http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:110803

Към Международна лятна балетна академия "Варна":

http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:110465

Към Конкурс за съвременна хореография върху българска музика:http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:110624

Към Фондация "Калина Богоева" :

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics