Йорданка Фандъкова
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Сайт на Йорданка Фандъкова

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

.

.

Йорданка Асенова Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. Възпитаничка е на 35-а руска езикова гимназия - София, завършила е СУ "Св. Климент Охридски" - специалност руска филология. 

Трудовата си кариера започва като учителка в 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София, а от 1998 г. е директор на училището. Съпругът й д-р Юри Фандъков е педиатър, имат една дъшеря.

Допълнителни квалификации: Бизнес - администрация; Задочен курс в Институт "А. С. Пушкин" в Москва ; Директор-обучител по Програма на МОН и Френски Културен институт (3 год.); Мениджмънт в образованието по Проект на МОН, Гьоте - институт и Културком такт - Австрия.

През 2005 г. е назначена на поста заместник- кмет на Столична община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости". На парламентарните избори за 41-о Народно събрание, произведени на 5 юли 2009 г., е избрана за депутат от партия ГЕРБ  в 24 МИР - София. През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за кмет на София. През септември 2011 година Фандъкова, подкрепена от ГЕРБ, се кандидатира за втори мандат. Печели кметското място още на първи тур - на 23 октомври 2011 г.

Неотдавна "Стандарт енд Пуърс" повиши рейтинга на София. Така общината ще може да тегли заеми с ниска лихва.

На 11.09.2015 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова бе отличена за кмет на България. Тя коментира, че тази награда е „най-вече за софиянци, хората, които проявяват търпение, оказват доверие, но са много взискателни”.

.

Видео файлове на Йорданка Фандъкова

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics