Йорд. Йовчевлегендарен гимнастик
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Йордан Йовчев - легендарен български гимнастик

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Пловдив България

Любов и вярност към гимнастиката от дете до края на живота си

 

Йордан Йовчев е български гимнастик. Роден е на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Първите си крачки в голямата гимнастика прави на 7-годишна възраст при треньора Живко Добрев. По-късно израства при Иван Славчев. В националния отбор треньор му е Милко Танкушев.

През 1991 г. на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст, провело се в Атина, става вицешампион в многобоя. През 1995 г. печели бронзов медал на земя и е четвърти в многобоя на европейската купа в Рим. През 1996 г. на Европейското първенство в Копенхаген става вицешампион на халки и четвърти в многобоя.

През същата година на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки - коронната му дисциплина. През 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни става двоен бронзов медалист на земя и халки, а година по-късно на Световното първенство в Гент става двоен световен шампион на земя и халки. Същият двоен успех повтаря и през 2002 г. на Световното първенство в Дебрецен и през 2003 г. на Световното първенство в Анахайм.

На Олимпийските игри в Атина през 2004 г. Йовчев изиграва перфектно съчетанието си на халки, но съдиите  дават златото на гръка Димостенис Тамбакос. Българинът остава със среброто, на земя се класира трети.

На световното първенство през 2006 г. в Орхус, Дания, Йордан Йовчев отново е втори на халки, а в Щутгарт през 2007 г. завоюва бронзов медал в същата дисциплина.

Йордан Йончев живее и тренира в САЩ от 1996 г., където остана след Олимпиадата в Атланта заедно с Иван Иванов и Красимир Дунев - ядрото на отбора, завоювал шесто място на игрите. В САЩ пловдивчанинът се подготвя самостоятелно, без личен треньор и сам създава съчетанията си.

През 2007 г. Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив. На Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Йордан Йовчев влиза с втора оценка във финала на халки, но на самия финал прави груба грешка и остава осми.

Йордан Йовчев е Спортист на България за 2001 г., спортист на Балканите за 2003 г. и Мъж на годината за 2004 г. През декември 2008 година той е избран за председател на федерацията по спортна гимнастика.

Сантиментални спомени за спортното богатство на легендарния наш гимнастик... И още 

Към Съдбата решава нашето бъдеще 

Към Радвам се, че не се отказах след 2004 година 

Към Йордан Йовчев - Мъж на 2004 година 

Към Победителят се калява в детските години 

Към Подбор на документални видео филми за Йордан Йовчев - Когато фактите говорят и боговете се възхищават 

Към Единственият шесткратен участник в историята на олимпийските игри 

Към Йордан първи влиза в историята 

КъмСпортният аристократ благодари на всички за подкрепата

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

Страниците на легендарния български гимнастик подготви Николай Увалиев в знак на дълбоко уважение

Снимки на Йорд. Йовчевлегендарен гимнастик

Блог на Йорд. Йовчевлегендарен гимнастик

ЙОРДАН ЙОВЧЕВ : ПОБЕДИТЕЛЯТ СЕ КАЛЯВА В ДЕТСКИТЕ ГОДИНИ

Със своите спортни победи на национални, европейски и световни състезания и с мъжеството си легендарният наш гимнастик Йордан…

Продължи

Публикувано на Февруари 7, 2013 в 9:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics