Евроарт студио Иво Хаджимишев
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Сайт на евроарт студиоИво Хаджимишев

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

МАЛКО ДУМИ ЗА ЕДИН БОГАТ ТВОРЧЕСКИ ЖИВОТ

.

Иво Михайлов Хаджимишев е български фотограф-художник. Роден е на 12 септември 1950 г. в семейството на потомствени интелектуалци. Син е на оперния режисьор Михаил Хаджимишев и сценографа Ани Хаджимишева. Неговият дядо – дипломатът Панчо Хаджимишев, 17 години е бил пълномощен министър в Лондон, Рим и Атина. А прадядо му е американският индустриалец Томас Браун, който умира при инцидент във фабриката му в Чикаго.

Роден е на 12 септември 1950 година в София. Занимава се професионално с фотография от 1969 г. От 1973 г. е художник-фотограф от промоцията на Министерство на културата. През 1975 г. завършва Колеж по изкуствата „Bournemouth and Pool College of Arts“, Великобритания със специалност фотография. От същата година е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания.

Автор е на над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени предимно в чужбина: Англия, Австрия, Холандия, Франция, Италия, Литва, Полша, Нигерия, Унгария, Мексико, САЩ. Подарил е свои авторски колекции на университетите в Лийдс, Великобритания; Лайден, Холандия; Пиза, Италия и на Музея на фотографията в Литва. Първата му изложба е показана през 1974 г. в залите на Кралската фотографска асоциация, Великобритания

.

По – важни творчески изяви: фоторедактор на сп. “Отечество”, сътрудник на Associated Press, съосновател на сп. “Сега” – “билд редактор”, фоторедактор на списания “Жената днес” и с “Наш дом”, завеждащ отдел “Артистична фотография” в Национална художествена галерия Той е съучредител на Българско Фотографско Сдружение (БФС). От 2000 г. е преседател на Сдружението и е Пожизнен почетен член на Кралската Фотографска Асоциация, Великобритания.
Първата му изложба през 1974 година е показана в залите на Кралската Фотографска Асоциация в Англия. Автор е на над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени предимно в чужбина: Англия, Австрия, Холандия, Франция, Италия, Литва, Полша, Нигерия, Унгария, Мексико, САЩ. Подарил е свои авторски колекции на университетите в Лийдс, Великобритания; Лайден, Холандия; Пиза, Италия и на Музея на Фотографията в Литва.
Инициатор е на поредица от семинари в България на тема професионална фотожурналистика с лектори от “ National Geographic ”, “ Time ”, “ Life ”, “ Washington Post ”, “ Star Tribune ”, “ US News and World Report ” и др.
С негово активно участие за пръв път в България гостуват изданията на световно известната фондация “ World Press Photo. С съдействието му бе реализиран българо-холандски проект “Българите – идентичност и толерантност”. Поддържа трайни контакти с катедрата по фотожурналистика в Колумбийския Университет в Мисури .
Участник бе в създаването на Първата българска фотографска колекция към Националната художествена галерия „Дарение” и на колекцията “Портретът в българската фотография”. 
Книги:“България”, албум, 100 цветни и черно-бели илюстрации, “Рилски манастир”, “Рогозенското съкровище” и “Тракийската култура по българските земи”, каталог-албум, 500 стр.

-

.

Към Да отразяваме събитията и времето със старание и примирение 

Към Спиралата на узряването  

Към Ликът край прозореца на дневна светлина 

Към Светът през обектива на Иво Хаджимишев

Към Не обичам да крада образите и фото галерията от Ирландия

Към Фотоизложба на Иво Хаджимишев в ЮНЕСКО

Към Фотоизложбата "Архиви на планетата

Към Фотоизложбата "Добруджа ликува - 1940 година"

Към Иво Хаджимишев показа спомени от ІІ световна война

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страниците на родолюбеца и фолософа с обектив Иво Хаджимишев подбра и подготви Николай Увалиев в знак на  уважение 

Снимки на Евроарт студио Иво Хаджимишев

Видео файлове на Евроарт студио Иво Хаджимишев

Блог на Евроарт студио Иво Хаджимишев

Спиралата на узряването

Прадядто на Иво Хаджимишев Томас Браун, баба му Патси и дядото му Панчо. 

.

Началото

Прадядото на Иво Хаджимишев - Томас Браун,  умира при инцидент във фабриката му в Чикаго. Тогава неговата вдовица с единствената им дъщеря Патси Браун (бабата на фотографа) решават да заминат за Европа.…

Продължи

Публикувано на Август 20, 2013 в 3:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics