Иван Станчов благородникът
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници за Иван Станчов - благородникъ

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Сага за Станчовото племе

Сага за Станчовото племе

.

Средновековната българска християнска фамилия Станчоглу до ХVІІІ век населява град Берат - днешна Албания. За нея има сигурни сведения още през ХVІ в. От 1750-те години те са валии на града и част от малкото на брой християни-аристократи в рамките на османската империя.

  В своята биография баща ми пише: "Старите семейства са стари, защото познават миналото си и го помнят". Така започва разказа си за своя род Иван Станчов. Той е трето поколение на фамилия, дала на България шестима дипломати и външни министри. 

- Според семейните предания Станчовото племе води началото си от известна фамилия български християни от Берат, област в Албания, съставна част от Самуиловото царство през Х век. Легендата продължава: след един бунт на християните в края на ХVIII век и последвалите репресии Яни Станчоглу е принуден да се премести със семейството си в Свищов на Дунава.

Синът на Яни - Димитри (1782-1848) се жени за Кириаки Прокопиева. Техният син Яни (1826-1905) е австрийски поданик, владее четири езици. Той има голем принос в осномваването на първото българско читалище през 1859 година ие дарител на местни църкви и училища.През 1866 година дава убежище на ВасилЛевски и му помага да се прехвърли в Румъния. 

 

 Яни става кмет на Свищов, а по-късно и областен управител на Плевен.

Жени се за Ефросина от известния род Паница от Арбанаси. Когато  братяга й се заселват във Виена насърчават двамата си племенника Димитъри и Никола да учат в Терезианума по онова време водеща образователна институция в Австроунгарската империя... И още

Сага за Станчовото племе
Към Трудните върхове на благородството
Към Размисли на патриарха на българската дипломация
Към Човекът, който промени живота на 1000 деца
Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страниците за Иван Станчов

подготви Николай Увалиев в знак на дълбоко уважение към неговите обществено ползотворни и благодетелни дела, към човека на света, който винаги е всеотдаен български родолюбец. 

 

Снимки на Иван Станчов благородникът

Блог на Иван Станчов благородникът

Иван Станчов - човекът, който промени живота на 1000 деца

 

.

Книга с горното заглавие е издание на „Нира Комюникейшънс. Първо варненската публика има възможност да се срещне с едноименната фотографска изложба, посветена на космополита Иван Станчов. Тя бе изложена в Археологическия музй във Варна…

Продължи

Публикувано на Септември 27, 2013 в 12:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics