Исторически парк-музей край
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Исторически парк-музей

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Възкръства хилядолетното величие на България

.

Бронзова 2.20-метрова статуя на цар Асен І ще се извиси край възтановката на двореца Царевец. Консултант за двореца е археологът Явор Василев, а скулптур е Владимир Димитров. 

.

Славната история от халколита до падането на България под турско робство през 1396 година ще бъде възкресена чрез изграждането на уникален Исторически парк-музей,  разположен върху 130 дка край близкото варненско село Неофит Рилски.

.

Идеята е на Ивелин Михайлов - собственик на фирма "Трежър"

към която се присъединява и доцент Николай Нинов. Ивелин е  36-годишен, роден и израстнал в Горна Оряховица. При среща с представители на родния му град, живеещи във Варна, в края на 2013 година той ни сподели следното за себе си и за проекта.

- Крайно необходимо е най-славните моменти от миналото ни да бъдат възкрасени по най-достоен начин, така да крепят българския дух и да станат световно достояние. Досега по цялата страна на чужденците и на подрастващите наши поколения се показват възрожденски къщи, нови битови механи и хотели, рядко музеи. Това е крайно недостатъчно, защото те не разкриват блясъка на величавата българска история. А за да се запознаеш с нашето богато културно-историческо наследство се изисква време и пари. Затова ми хрумна първоначалната идея най-ценното от нашето минало да се събере на едно място. Аз обикнах историята от дете. Израстнах в учителския дом на баба си и дядо си в Горна Оряховица, там вместо тапети по стените висяха карти на България от различни исторически времена и така изградих своя въображаем и реален исторически мироглед” - каза Ивелин  Михайлов и продължи. 

- Проектът включва още възстановка на две гробници – Свещарска и Поморийска, както и на погребенията, включващи каляски и коне на владетелите. Тракийският амфитеатър ще бъде представен от Пловдивския античен театър. Около него ще се подредят статуи на 20 тракийски царе и на 20 тракийски божества... И още 

.

   Бронзова статуя на боагинята Кибела, седнала на дървен красиво инкрустиран трон. Кибела е почитана от траките като майка на Земята и всички живи същества.

.

Към Възкръства хилядолетното величие на България 

Към Парк-музей от 8000 години преди Христа до 1396 година - падането ни под турско робство 

Към Край Варна вдигат Исторически парк-музей за 50 милиона евро

Към Пантеон на "Средновековни български владетели"

Към Съкровище от исторически възстановки на фирма "Трежър" 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

  Страницата на Историческия парк-музей 

подготви Николай Увалиев в знак на уважение към всички участници при осъществяването на това родолюбивото дело. Хвала ви,  радетели на извисения български дух! 

Снимки на Исторически парк-музей край

Блог на Исторически парк-музей край

Музей от 8000 г. пр.Христа до 1396 г. - падането ни под турско робство

.

Край Варна бе открита първата част от най-мащабния проект за съхранение на българския дух и история "Исторически парк". Това съобщи Николай Нинов, който е един от управителите на фирмата-автор на проекта... И…

Продължи

Публикувано на Януари 18, 2015 в 3:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics