Хор на Държавна опера Варна
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Хора на Държавна опера Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Хор с високи музикални умения

 

.

Смесеният хор към Държявна опера Варна е  създаден заедно със създаването на  Варненската опера през 1947 година

Първи хормайстори са били Димитър Младенов и Яким Попилиев. По-късно със състава работят диригентите Петко Мечков, Никола Бочев, Кръстан Мисирков, Елена Пушкова и Любомира Александрова и Сунай Муратов. Освен в оперни произведения, хорът участва в реализацията на оперети, мюзикъли и детски музикални спектакли. В репертоара му са включени и редица произведения от кантатно-ораториалния жанр. репертоарът на Варненската опера да се характеризира с висок професионализъм. Във всичките си прояви хорът на Варненската опера се отличава с високия си професионализъм.

В периодите 1990-1992 и 1998-2013 години диригент на хора на Оперно-филхармонично дружество Варна, по-късно и на Държавна опера Варна, е  Малина Хубчева. Тя бе един изключителен музикален педагог. Пословична бе прецизността, с която тя детайлно изработваше хоровите партии. 

Хорът на Варненската опера печели аплодисментите на публиката във Варна,  на сцената на Софийска опера и балет, в Германия, Швейцария, Австрия, Италия, Испания, Франция, Кипър, Белгия, Холандия. В рецензията си във вестник „Култура”, посветена на турнето на Варненската опера в края на 2012 г. в София, проф. Боянка Арнаудова високо оценява „отличният хор притежава звуков баланс, техника, фразировка, щрихи и високи музикални умения. Отдавна не бях чувала толкова подготвен и пеещ с настроение и музикалност оперен хор”. 

От март 2013 г. Стефан Бояджиев е назначен за диригент на хора на Държавна опера - Варна, с ангажимент и като диригент на оркестъра. Така варненецът, роден през 1979 г., отново се завръща в родния си град след завършването на НУИ „Добри Христов” с пиано, следването в НМА „Панчо Владигеров” по специалностите „Оркестрово и хорово дирижиране”, дипломирането в НБУ – София, с бакалавърска степен и в АМТИИ в Пловдив с магистърска степен по оркестрово дирижиране... И още

.

Кадър от празничен спектакъл "Маестро, музика" в първия оперен флашмоб на солисти и хора на Държавна опера Варна

.

Към Хор с високи музикални умения

Към Стефан Бояджиев - диригент на хора на Държавна опера Варна

Към Прецизен диригент, разностранен музикант 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

Страницата Хора към Държавна опера Варна подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа.

Снимки на Хор на Държавна опера Варна

Видео файлове на Хор на Държавна опера Варна

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics