Химн на Република България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Химна на Република България

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Нека звучи "Мила Родино!" в сърцето ти, където и да си


.
.
Националният химн е музикално произведение, символизиращо нацията ни България. Чрез текста и мелодията си той служи за изразяване на висша любов към отечеството.
 
 Химн на Република България е песента "Мила Родино".
(Чл. 168 -  Извадка от Конституцията на Република България - Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г.)

Химнът на България е по музика и текст на Цветан Радославов (1863-1931). Изпълнява смесен хор и СО на БНР с дир. Васил Казанджиев. 
.

Горда Стара планина,

до ней Дунава синей

Слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней.

 

Припев: Мила Родино,

                 ти си земен рай,

                 твойта хубост, твойта прелест,

                 ах, те нямат край.


.
Wave формат(14945 kb): Изтегли Mp3 формат(1015 kb): Изтегли
Ogg Vorbis формат(1176 kb): Изтегли
.
.

ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ХИМН

 .

Думата химн е от гръцки произход. В древна Елада с нея са означавали песни, посветени на боговете и героите. Историята на българския химн е почти неизвестна. Първите опити у нас за написване на национален химн датират непосредствено след Освобождението. За първи опит база е послужил руският химн. Текстът е на големия наш поет и общественик Петко Р.Славейков и датира от 1879 година.       

Княза избранния, първовенчанния, Боже, спази!

Скиптър в ръката му, царството в къта му, Боже, варди!

 

А на войските му, с доблест и храброст въсхитени, щит ти бъди!

Нас поданни, в добър път водени, скупом народа ни, съедини!

 

Другият опит за химн на Българи принадлежи на учителя Христо Караатанасов.С него търновските ученици посрещнали княз Александър I  на 27.06.1879 година.Тези оригинални опити не успяват да станат национален химн. Временното руско управление през 1878-79 налага за български химн да се използва химна на Руската империя. 

Както добре е известно Русия не приема Съединениено между Княжество България и Източна Румелия, извършено на 6 септември 1885 г. И в избухналата на 2 ноември 1885 година Сръбско-българска война, храбрата ни войска използва като химн станалият популярен марш “Шуми Марица” и така се налага като първия български химн. 

Началото е поставено още преди Освобождението, когато в Шумен в средата на ХIХ век се подвизавал оркестърът на унгарския емигрант Шафрани. Чрез многобройните си концерти, той спомогнал много за развитието на музикалния живот в града. Една от най-популярните песни "Когато войниците маршируват през града". По своето съдържание тя е развлекателна, но мелодията напомня марш.

 

През 1876 г.избухва Сръбско-турската война, чиято цел е да подкрепи въстаниците от Босна и Херцеговина. В нея активно участие вземат български доброволци, командвани от руския генерал  М.Г.Черняев. Сред тях е и Никола Живков, брат на просветния министър Георги Живков.Той съчинява стихове за възхвала на проявените подвизи и в чест на генерал Черняев, защото той е дошъл да се бори и за България. Така се ражда бъдещият ни национален химн, носещ  първоначално името  “Черняев марш”...

И още

.

Към Химна "Мила Родина"и автора Цветан Радославов
История на химна за възхвала на независимостта на България
Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

Снимки на Химн на Република България

Видео файлове на Химн на Република България

Блог на Химн на Република България

И днес на Шипка още ечи "Шуми Марица"

.Когато рано сутринта хилядната турска армия тръгва в поредната си атака към "Орлово гнездо", връх Шипка отноово се оглася от "Шуми Марица", вдъхновено я пеят българските опълченци. Руските войни им пригласят .Техните гласове надделяват над тъпаните и зурлите на противника.
.…
Продължи

Публикувано на Юли 15, 2012 в 7:35am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics