Хайгашод Агасян
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Хайгашод Агасян

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Вечно млад талант

Хайгашод Агасян

Роден е на 26 януари 1953 г. във Варна. Известен български инструменталист, певец, композитор. Завършва Музикалната академия в София, специалност виола през 1978 г., майсторски клас по камерна музика на следващата година. Работи в оркестъра на Народния театър за младежта от 1979 до 91г. и в театър "Възраждане" от 1991г.

Автор е на много детски забавни песни, музика за театрални спектакли: Волни птички Божии, Има нещо гнило в Дания, за мюзикъла Приключения опасни с герои сладкогласни и телевизионната постановка Вълкът срещу козата и трите й козлета. Сътрудничи с Юри Ступел  - дует Българче, с Недялко Йорданов участва като автор на музиката и актьор в много от постановките му, пише песни по негови стихове, акомпанира му на концерти в България и чужбина.

Повечето от детските и забавни песни на Хайгашод Агасян се превръщат в шлагери. Много от тях са удостоявани с отличия на различни конкурси.  През 1993 година печели голямата награда на Златния Орфей, а на следващата година — първа награда от същия фестивал. Носител е и на наградата на фондация "Димитър Вълчев" за театрална музика.

Сред изпълнителите на неговите песни са Михаир Белчев, Искра Радева, Стефка Оникян, Деян Неделчев, Домино и др.

Хайгашод Агасян е дописен член на Българската академия на науката и изкуствата /БАНИ/.


Чуйте предаването на БНР с участието на Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян в "Часът на думите"http://bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/WordsHour/Pages/

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:99204

Снимки на Хайгашод Агасян

Видео файлове на Хайгашод Агасян

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics