Междунар. балетен конкурс- Варна
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Добре дошли, Международен балетен конкурс - Варна!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България - Страници от DG Енциклопедия на българите

Приветствия

 

Радвам се, че мога да поздравя участниците, членовете на журито, творците и почитателите на балетното изкуство с 24 - то издание на Международния балетен конкурс - Варна 2010.

И през тази година гостоприемният морски град Варна стана световна сцена на балетните дарования от всички континенти, които ще танцуват обгърнати от магията на морето, носени он вълните на музиката и възторжените аплодисменти на публиката.
Убеден съм, че тазгоодшното издание на конкурса ще бъде не само поредната изява на мбадите артисти, съчетали неуморен труд и неугаасим стремеж за съвършенство, но и тържество на красотата, очактвано с интеерес и вълнение от почитателите на тонцовото изкуство, от цялата българска и световна културна общственост.
Пожелавам успех в благородната надпревара на всички участници в конкурса! На добър час!

Вежди Рашидов
Министър на културата,
Председател на почетния комитет на конкурса


Очакваното балетно лято отново превзе дните и нощите на нашия град и брега на Черно море. Вярната публика и международната артистична общност с интерес ще проследи изявите на младите таланти по време на най - стария балетен конкурс. Роден във Варна, той проодължава да бъде и сред най - авторитетните световни сцени на това изящно изкуство. В уникалната атмосфера на потъналия в зеленина летен театър в града ни изгря талантът на поредица звезди от небесклона на професионалния балет.
Убеден съм, че и през това лято участниците в конкурса ще дарят много обич пред олтара на балета. А чувствнителната варненска публика ще възнагради вашия талант.
На всички състезатели пожелавам заслужен успех!
А на уважавааното жури - пристрастност към безпорните постижения на участниците в конкурса!

Кирил Йорданов
Кмет на Варна
Зам.- председател на почетния комитет на конкурса


**********************************************************************************


Отзиви на световните медии за Варненската балетна олимпиада http://www.portal-bg1.ning.com/page/varnenskata-baletna-olimpiada
Лауреати на 24-ия Муждународен балетен конкурс Варна 2010 http://www.portal-bg1.ning.com/page/laureati-na-hhiiv
Отзиви на журито за балетния конкурс
Акад. Юрий Григорович -председател на журито: "Спасобо, Варна!" http://www.portal-bg1.ning.com/profile/AkadYUrijGrigorovich?xg_source=profiles_memberList

Проф. Петър Луканов, Изабел Платен и доц. Емил Димитров:
http://www.portal-bg1.ning.com/page/silen-konkurs-uspeshen-obmen
Анализ на акад. Юрий Григорович за Балетния конкурс във Варна: http://www.portal-bg1.ning.com/page/analiz-na-akad-yurij

Към Лауреатите на 23-тия Международен балетен конкурс Варна 2008http://www.portal-bg1.ning.com/page/23-2008

Към Статута на 25-тия  Международен балетен конкурс - Варна 2012http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:110443
 Публикациите за  Международния балетен конкурс -  Варна са включени в първата у нас DG Eнциклопедия на българитеhttp://www.portal-bg1.ning.com/page/dg


*************************************************************************************

Публикуваните снимки са от архива на Организационния комитет

Снимки на Междунар. балетен конкурс- Варна

Блог на Междунар. балетен конкурс- Варна

Начало на Бал. конкурс

 

Начало на фестивала
Дата: 15 - 30 юли
История на фестивала, интересни факти и случки

Конкурсът е основан през 1964 година по инициатива на артисти от балета в България. Част от инициаторите са и членовете на международното жури на Първия конкурс: Галина Уланова,…

Продължи

Публикувано на Ноември 7, 2011 в 4:28pm

Калина Богоева 2

 

The Art of Russian Ballet Style…
Продължи

Публикувано на Ноември 7, 2011 в 1:54pm

Калина Богоева 1

 

The Art of Russian Ballet Style…
Продължи

Публикувано на Ноември 7, 2011 в 1:30pm

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 7:50am в Ноември 8, 2011, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 

Под мотото „Принос към културата на Европа” 113 балетни артисти от 32 страни се състезаваха за Голямата награда на сцената на Летния театър в тазгодишното издание на най-стария балетен конкурс в света.

 
Конкурсът се проведе с подкрепата на Министъра на културата Вежди Рашидов, който е председател на почетния комитет на международния форум. По традиция състезателният огън на 24-тото издание на конкурса запали най-младата състезателка. Почетен домакин на събитието

бе Кирил Йорданов - кмет на Община Варна. Председател на 17-членното международно жури, в което участваха световноизвестни имена на балетното изкуство, е акад. Проф. Юрий Григорович, хореограф и главен балетмайстор на Болшой театър, Москва.
Конкурсът по традиция се провежда в три тура за мъже и жени, младша и старша възраст, в надпревара за „Голямата награда на град Варна” от 6 000 Евро и званието "Лауреат на Международния балетен конкурс, Варна". Състезателната програма включи задължителен класически репертоар и произведения със съвременна хореография, създадени през последните десет години.
„Горди сме, че и тази година успяхме да продължим традицията на този най-стар балетен конкурс, който се провежда в морската ни столица. Това е и нашият принос към културата на Стария континент. Магията на балетното изкуство отново събра  почители за един истински спектакъл на сетивата”, каза доц. Емил Димитров - председател на Фондацията на конкурса.
В рамките на конкурса се проведе и Международна лятна балетна академия с майсторски клас в балетната класика, исторически характерни танци, модерни балетни техники, а също така и театрален джаз балет и афро-кубински танци с участие на педагози от България и чужбина.

Информация: Орг. комитет
Снимка: Асен Ганев

На 4:41pm в Юли 24, 2010, Даниел Димов - пресдоброволец казва...

Паралелно със състезателната част се провежда и Национален конкурс за деца „Изкуството против дрогата” – изложба живопис и пластика, както и изложба живопис и фотография „Изкуство за Изкуството”, която бе открита на 21 юли; „Живопис – Емилия Бояджиева” на 20 юли, както и изложба живопис „Балета в изкуството на Димитър Киров”.
Организатор на конкурса е фондация „Международен Балетен Конкурс – Варна”. а съорганизатори са Министерство на Културата и Община Варна.

Даниел Димов
 
 
 
Web Analytics