Гусман Халилов - Татарстан
  • Мъжки пол
  • Казан
  • Руска Федерация
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Гусман Халилов - Татарстан

Интервю на руската Информационна агенция Регнум по въпроса за произхода на българите и татарите в Татарстан

Информационна Агенция REGNUM:Теорията за произхода на татарите, а също и самия етноним „татари” в продължение на почти сто и петдесет години е предмет на научни спорове и дискусии. При това нито един от съвременните изследователи не отрича, че днешното население на Татарстан в корените си е свързано с древните българи – жителите на Волжска България.
Те първи от народите в Поволжието, са приели върху себе си удара на огромната татаро-монголска воиска. В 1237 година хан Батий превзема столицата на България – град Булгар (Болгар), унищожавайки държава, основателите на която са изиграли значителна роля в историята не само на Поволжието, но и на Европа. Известно е, че Българската държава, водеща началото си от номадското тюркско племе болгар, под предводителството на хан Аспарух, се установило се през седми век на Балканите е държало в страх Византия, а името на хан Кубрат – владетеля на Велика България, съществуваща в пространството между Черно и Каспийско морета, се знае от всички европейски историци.
Въпреки това, теорията за прекия произход на днешните татари от българите не се харесва на всички. В сегашната официална историография на Татарстан голяма част се предоставя на асимилацията на потомците на древните българи от татаро-монголите и по този начин възникването на новия етнос – татари, наследници на „Златната орда”. Спорът между „българистите” и „татаристите” също се води не една година. В навечерието на първите крачки към суверенитета в Републиката имаше даже няколко случая, когато татари в търсена на новата си идентичност, се записваха като българи, изисквайки чрез съда новата им националност да се запише в паспортите. Но съгласно новите руски стандарти в паспортите е изключена графата „националност” и така тушираха проблема, и само преброяването на населението събужда интерес към дадената тема.
Именно сега, когато преброяването на населението в Русия е отложено за 2013 година, този проблем отново може да стане актуален ( за необходимостта преброяването да се проведе през 2010 година настоява премиера на Русия Владимир Путин), „българския въпрос” започват отново да обсъждат в Републиката. За сега – като дискусии в интернет-форумите, в хода на които подържниците на „българската теория” съобщават за увеличение на своите привърженици. Един от активните защитници и пропагандатори на тази теория е 59-годишния Гусман Халилов, Президент на Българския Национален Конгрес (БНК), чиято фамилия педизвиква явно неудоволствие сред аналитиците и референтите обслужващи ръководството на Татария. Както обесняват тези специалисти, Халилов няма реална общественна подръжка, а само идеи, които в началото на 90-те години на миналия век може да са интересували някого, но сега съвършенно са загубили своята актуалност. За да разясни ситуацията, Гусман Халилов се съгласи да отговори на някои въпроси:

ИА REGNUM: От колко члена се състои вашата организация?
Ние сме общественно движение без фиксирани членове – Министерството на правосъдието не изисква такива данни. Когато създавахме организацията през 1990г. към нас се присъединиха всички болгарски (кореспондентът настоява да се записва и произнася „болгарские” вместо „булгарские”, както е прието в официалната историография – забележка на ИА REGNUM) общини и клубове от 22 града на бившия Съветски съюз, тогава бяхме повече от 2000 човека.
ИА REGNUM: Къде има отделения на БНК?
В москва, Петербург, Казан, Уляновск – в тези градове нашите отделения са особенно активни . Имаме и отделение зад граница – в България, ние сме членове на Организацията на Обединените Българи. С Държавната агенция за българите в чужбина също работим в тясно взаимодействие с нея. Използвам случая да напомня, че през 2006г. зам. министър-председателя на България Ивайло Калфин по време на посещението си в Татарстан подари на Президента на РТ Минтимер Шаймиев копие от меча на Хан Кубрат.
ИА REGNUM: В Интернет има сведения, че при провеждане на поредното преброяване на населението в Русия като българи могат да се запишат около 5000 човека. Можете ли да прокоментирате тези прогнози?
Да, нашите активисти провеждат периодично анкети и такива резултати са напълно възможни. Когато започнеш да говориш с хората, почти никой не се отказва от названието „болгар” или „булгар”, но е факт, че всички официално се водят татари.
ИА REGNUM: Кога, по ваши данни, названието „татари” започва да се употребява по отношение на населението на сегашна Татария?
От 1920г. , когато е била създадена Татарската Автономна Съветска Социалистическа Република – ТАССР, от този момент названието „татари” е официално закрепено за нашия народ.
ИА REGNUM: Като че ли има по-ранни случаи когато се е употебявало назанието „татари” по отношение на населението в този край? В частност, известният учен – първия руски етнограф и историк на татарския народ Карл Фукс описва през 19 век именно татари, а не „болгар” или „булгар”. Освен това във всички научни трудове се говори за Татария и татари.
В Лев Толстой също няма да срещнеш название „болгари”, за него даже на Кавказ навсякъде живеят „татари”. Това е свързано със създалата се в Русия традиция да наричат така всички мюсюлмани. Вероятно, това е започнало от европейските изследователи и учени, за които цялата територия на изток от Москва, започвайки от средните векове се е наричала „Татария”. Що се отнася за Фукс, той никъде не пише за самоназванието на казанските татари, за него този въпрос е решен: това са татари и край. Но, Николай Карамзин в своята „Истории Государства Российского” утвърждава, че”...нито един от днешните татарски народи не нарича себе си татари, а всеки се нарича с особенното име на своята земя...”. Издадения в началото на 20 век речник на Брокгауз и Ефрон също свидетелста: „...Татари, като отделен народ, не съществуват...” .
ИА REGNUM: В някои научни трудове се пише, че спасявайки се от татаро-монголското нашествие, жителите на Волжска България са бягали зад Волга и Кама. По този начин, така да се каже, потомците на древните българи са отишли на територията на днешна Чувашия. Затова именно чувашите, а не татарите трябва да се смятат за потомци на българите.
Чувашите са си чуваши. Това си е тяхно исторически наложило се название. Тях никой насила не ги е преименувал, за разлика от волжските българи. Но, действително, още когато бях студент в Историческия факултет на Казанския Държавен Университет, известният историк Алфред Халиков ни казваше, че през 922година едно от българските племена, не желаейки да приеме исляма, се преселило зад Волга. Там те се смесили с угро-фините и така са се появили чувашите. Наистина, никой не отрича, че в чувашкия език има и тюркски и угро-фински корени.
ИА REGNUM: Кога във Вас и вашите съмишленици се появи потребност от нова национална самоидентификация? Кога решихте да се откажете от общоприетите норми?
Това, че ние не сме татари, а българи, аз знаех от дете. За това ми говореше моят дядо. Помня, как в един от споровете с упорития „татарист”, той ми каза: „Нищо! Ние все още си имаме град София.”.В училище, когато ни говореха за ужасите на татаро-монголското иго, аз знаех, че всичко това не са извършили моите предци, а чужденци, пришелци от други страни и райони. За това съзнанието ми за вопиюща несправедливост ме застави да се заема с възстановяването на историческата правда. Затова и реших да стана историк, постъпих в Казанския Университет, където неочакванно получих подръжката на преподавателите и сътрудниците от катедрата по история.
ИА REGNUM: Обаче, след приемането на декларацията за суверенитета на Татарстан, числото на тези историци видимо се намали. Кой сега подържа Вашата теория?
Най-последователно отстоява тази теория, според мен, академик АН РТ Мирфатих Закиев. Много от тези, които признават справедливостта на названието „българи”, предпочитат да правят това тайно, в своя кръг. Още повече, някои казват, да, разбира се, ние сме българи, но по-добре е сега да се наричаме татари

ИА REGNUM: Те искат да подчертаят историческата приемственост от Златната Орда?
Те изпълняват заповед „отгоре”, от Казанския Кремъл.Това е позиция на Минтимер Шаймиев. Но все пак, на мен ми се струва, че и тя започва да се променя. Известно е неговото изявление за необходимостта от повишаване туристическата привлекателност на музея-резерват в г. Болгар. Обаче, развитието на туризма не е точно това, което се иска. И то не е главното, което трябва да се предприеме в това направление. Трябва да се върне на народа неговото историческо название, което днешните власти на Татарстан не искат да направят.
ИА REGNUM: Защо? Историческото наследство от татаро-монголското иго може ли с нещо да привлича Минтимер Шаймиев?
Не знам. Ние, когато бяхме ученици изучавахме учебниците по история на Отечеството за четвърти клас. Нашият извод е, съставителите на учебниците могат да бъдат съдени за разпалване на междунационална вражда. Там навсякъде се противопоставят татари и руснаци.
ИА REGNUM: Известни са и други примери – книгата на Нурули Гариф „Освободительная борьба татарского народа”, по повод на която сега се водят толкова разговори в Казан и в която авторът пише за руски окупатори, унижаващи и заробващи свободолюбивия татарски народ. За българите там се говори повърхностно.
Аз не съм чел тази книга, но разбирам за какво става дума. Всичко това е нужно на тези, които искат да настроят народите един срещу друг, това си е чист екстремизъм.
ИА REGNUM:Вашите културологически и исторически ценности са разбираеми. А имате ли политически задачи? Към какво се стреми БНК?
Ние искаме да върнем на Република Татарстан нейното историческо название – Волжска България и да се избавим от лъжливото определение „татарска”. Освен това, имаше период, когато след февруарскара революция от 1917г. е било прието решение за създаване на национално-културна автономия на мюсюлманите от вътрешна Русия и Сибир – „Идель-Урал штаты”.
ИА REGNUM: Вие искате да бъде провъзгласена независима Република „Идель-Урал”?
Не. Тук става въпрос само за името. Президентът на Република Идель-Урал Садри Максудов казва, че ние не искаме да сме свободни за сметка на руския народ. Ние трябва да станем свободни заедно с руския народ. Максудов не е бил националист, а патриот. Той, просто е искал да се съхрани историята, своя народ и развитието на своята култура.
ИА REGNUM: Какво пречи всичко това да се изпълни? Република Татарстан, която има своя собственна Конституция, има достатъчно права и възможности за това. Или Вие не сте съгласни?
Аз не искам да акцентирам на този въпрос... Ще кажа само, че ние имаме едно принципно противоречие със сегашната власт на Татарстан: ние смятаме, че историческата истина не трябва да се крие от народа. Защото това е корена на всички проблеми – и политически, и национални, и културни.
ИА REGNUM: Вие имали ли сте някакви срещи с ръководството на РТ, с Минтимер Шаймиев, на които да заявите своите искания, да обясните позицията си?
За съжаление не. С нас се срещна бившия съветник на Президента Рафаел Хакимов. След срещата аз останах с впечатление, че всичко това на него не му е нужно. Още повече, много политици биха искали да се съхрани съществуващия модел, когато татарите и руснаците се опитват да направят врагове, като от време на време подгряват тлеещия национализъм в нашата Република. Ярък пример – дейността на Фаузия Байрамова, която се опитват да осъдят едва сега. В отговор на подобна политика в Русия започнаха да растат свои националистически настроения спрямо татарите, и не само срещу татарите. Да подържат в народите определена неприязън един срещу друг сега е изгодно на някого. Ние се опитвахме да се обърнем към Владимир Путин и Димитрий Медведев, но до сега сме получавали само стандартните отговори, че „вашето писмо е получено, благодарим Ви”. Въпреки това, коствен признак на внимание към нашите обръщения стана създаването на Комисия по фалшифицирането на историята, за което молихме Президента още в 2001г. Слава богу, от паспортите премахнаха графата „националност” – сега човек е в правото си да реши сам да избер своята националност. Теоретически няма никаква сложност да се промени и названието „Татарстан”.
ИА REGNUM: Но това е свързано с много голями парични разходи? Не е ли много неизгодно, още повече сега?
В борбата с национал-екстремизма се разходват много повече средства. Ние смятаме, че е необходимо да се прояви политическа воля, на първо място – от ръководството на Татарстан. База за това има – историческата истина е на наша страна, всички признават, че татарите са преки потомци на волжските българи. Има даже решение на специална сесия на АН СССР (Академия на Науките на СССР) по този въпрос. Ние от своя страна сме готови да помогнем на този процес. В хода на планираното преброяване на населението в Русия ние ще се обръщаме към хората да се записват като българи, а не като татари. Правителството ще бъде принудено да отчете този факт.
ИА REGNUM: За водене на тази работа са необходими собственни СМИ (средства за масова информация), средства за пропаганда на вашите идеи. Вие имате ли такива?
Средствата ни са малко, това са само лични пожертвования. Остава Интернет и личния ентусиазъм...
ИА REGNUM: Ако си представим, че Вашите усилия са постигнали целите си, няма ли да се получи така, че татарския (българския) народ да се окаже разделен на две части – българи и татари?
- А нима сега нещата стоят по друг начин? Просто тогава, най-после, чашата на везните ще се наклони на другата страна - накрая отговори Гусман Халилов.


Снимки на Гусман Халилов - Татарстан

Видео файлове на Гусман Халилов - Татарстан

Блог на Гусман Халилов - Татарстан

Наше мнение о Переписи 2010.В чем отличие предыдущих переписей населения от предстоящей в этом году? Наверное, в том, что впервые наше государство предоставило нам возможность реализовать свое конституционное право самому

определять и указывать свою национальную принадлежность. Для этого…

Продължи

Публикувано на Октомври 3, 2010 в 1:29am — 1 Коментар

Новый Вавилон

Новый Вавилон.Оставив пост Президента Республики Татарстан, Шаймиев М.Ш. обещал заняться возрождением Болгарского музея-заповедника. По его мнению, проблема на сегодня созрела. Мне же кажется, даже перезрела. История Волжской Болгарии, её памятники всегда были почитаемы в народе. Особенно Болгарское городище – его священные руины издревле являются местом поклонения памяти предков. Это часть нашей жизни.«Человечество не знает иной науки, кроме науки история»- сказал… Продължи

Публикувано на Февруари 11, 2010 в 9:30pm

Президентът на Република Татарстан ще бъде сменен

27.01.2010г. За нов Президент на Република Татарстан Президентът на РФ Дмитрий Медведев е издигнал кандидатурата на министър - председателя Рустам Мининханов. Сегашният Президент Минтимер Шаймиев заема този пост от 1991г. За неговата смяна се разбра няколко дни назад, когато медиите съобщиха, че бесменния досега Президент е помолил Дмитрий Медведев да не издига неговата кандидатура за нов срок. Минтимер Шаймиев е познат като отявлен татарист, които до последния си мандат не признаваше участието… Продължи

Публикувано на Януари 28, 2010 в 12:53am

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:40am в Октомври 16, 2014, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

Густав Халилов като президент на Българския национален конгрес в  Татарстан има голяма заслуга, че за първи път при преброяването на населението на Руската федерация волжските българи имаха възможност да впишат своята национална принадлежност. Защото през 1920 г.правителството на болшевиките насилствено ги преименува на татари.

Но на местно ниво управляващите татаристи не признаха своето поражение и подложиха на унижение и репресии нашите сънародници. Тогава Густав Халилов смело издигна лозунга "Ние бяхме, ние сме и ще бъдем българи!" , който обедини две трети от населението на Татарстан.

На 5:00pm в Октомври 24, 2010, Акад. Марин Деведжиев-геополитик казва...
Уважаеми г-н Халилов!
Приемете моите поздравления и благодарност за усилията Ви да съхранявате завета на нашите праотци: С гордост да носим името Българин и винаги да бъдем единни в радости, проблеми и тревоги.
Очаквам с нетърпение официалното съобщение за признаване на българското малцинство във Федерална Русия.
 
 
 
Web Analytics