Градска галерия "Борис Георгиев"
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

.

.

ГРАДСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "БОРИС ГЕОРГИЕВ"

.

Разположена е в сградата на бившата Мъжка гимназия, построена в края на ХІХ век и е издържана в традицията на неоготическата архитектура. Галерията е създадена с решение от 12 януари 1944 г. на Общо събрание на Дружеството на Варненските художници.

Сред учредителите са Кирил Шиваров, Константин Щъркелов, Александър Дякович и др. Намира се на сегашното си място от 1988 г. след основна реконструкция на сградата на Мъжката гимназия. От 1999 г., след решение на Общинския съвет носи името на Борис Георгиев.

Постоянната експозиция е разположена на втория и третия етаж и включва творби на живописта, графиката и скулптурата, избрани от собствения й фонд. Тя представя развитието на българското изкуство от ХХ в. до най-съвременните художествени явления от живописта и скулптурата на академичния реализъм, импресионизма и символизма, през “движението за родно изкуство” и “новите художници” от двадесетте и тридесетте години на миналия век до фигуративизма, неоекспресионизма, абстракционизма и постмодернизма от 60-те до 90-те години на ХХ век. В постоянната експозиция са включени и отделни колекции на български класици. Специално място в нея заемат и дванадесет живописни платна на Борис Георгиев, дарени от неговата дъщеря Вирджиния Джакомети...И още 

.

Един от най-добрите портретисти на своето време

.

Художник, който знае 12 езика, свири на пиано, посещава лекции по философия, архитектура и  агрономство в престижни университети, разбира от техника. Сред приятелите му са такива велики умове като Алберт Айнщайн, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру,Николай Рьорих, Ромен Ролан и редица други.

Признат е като един от най-добрите портретисти на своето време.Обиколил е десетки страни по света и навсякъде се е представял като художник от Варна, винаги е подписвал картините си Boris Georgiev di Varna. Роден в морския град преди 126 години, животът му повече прилича на увлекателна приказка.

.

Трудно начало

Роден на 1 ноември 1888 година във Варна. Расте в семейството на шивач кожухар, преселил се във Варна от Свищов. Явно за баща му Георги Хараламбиев е било непосилно да издържа финансово шестчленното семейство. Когато е на 14 години, фамилията решава да замине за Русия. В Петербург бащата продължава професията си, а Борис още като ученик се налага да се включи в издръжката и грижите за двете си сестри Катерина и Дечка и брат си Филип. Периодът е тежък и изпълнен с лишения.

Започва да прави портрети на посетители в заведенията на големия град, за да осигури допълнителни доходи. Интересът към изкуството му обаче е далеч по-сериозен. По собствените му думи "още от детство почувствах призвание към живописта и когато имах щастието да опозная гениите и безсмъртните творби на Ренесанса, разбрах, че изкуството е вечна ценност, извън времето и модата." С помощта на меценати след гимназията Борис Георгиев се записва в Художественото училище към Дружеството за поощряване на изкуствата, което се ръководи от Николай Рьорих.

Именно той открива таланта му на портретист и оказва силно влияние върху оформянето му като художник, но също така и върху неговото духовно развитие. Борис е привлечен от теориите на Рьорих, че всичко в природата има душа и именно тези схващания проличават по-късно в голяма част от платната му. През 1909 г. той заминава за Мюнхен, където следва живопис в Баварската кралска академия при Анжело Янк, един от създателите на сецесиона, и при Петер фон Холм, майстор на графиката. От тях художникът усвоява сигурният рисунък, който се превръща в негово характерно изразно средство. Посещава лекции по философия, архитектура и  агрономство... И още  

.

Рабиндранат Тагор, художник Борис Георгиев

.

Към Един от най-добрите портретисти на своето време 

Към Цветя от благословената земя 

Към Борис Георгиев - Вечният странник 

Към Мировата скръб на Борис Георгиев 

Към Кинозалата на Градската художествена галерия 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите


.

Страницата на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна  подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще".  Ползвана е информация от официалния сайт на галерията и от Интернет.

Снимки на Градска галерия "Борис Георгиев"

Блог на Градска галерия "Борис Георгиев"

Мировата скръб на Борис Георгиев

.

Картината "Мирова скръб" е създадена през 1914 година и принадлежи към първия период от творчеството на Борис Георгиев, когато той формира творческия си възглед за изкуството и го насочва към философско изразяване. Изображението на ранената сърна се превръща в метафора на „Мировата скръб“, която става основна тема за изкуството на…

Продължи

Публикувано на Май 30, 2014 в 5:57pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:38am в Ноември 6, 2014, FRANK KWABENA казва...


Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena@yahoo.com.hk ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr Frank

 
 
 
Web Analytics