Грациела Бъчварова-изв. актриса
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Грациела Бъчварова-известна българска актриса!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Театърът бе моя истински дом, моя осмислен живот

 Грациела Бъчварова и Иван Братанов във филма  "Стубленските лепи"

.

Грациела Бъчварова е родена на 7 септември 1933 г. във Флоренция и по закон всяко дете, родено в Италия, носи италианско име. Тя има още две официално имена: Мария - на Богородица, чиято статуя изнесли в деня на раждането й от флорентинска църква, и Стойка - на баба й. Баща й Васил, който е племенник на големия актьор и режисьор Стоян Бъчваров, по него време е учил архитектура там. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1957 г.

Дебютът на сцената прави на 25 януари 1958 г. в Сливенския театър в ролята на Мила от „В полите на Витоша”. Нейно дело е първият моноспектакъл във Варна, който се превръща в  един от нейните театрални върхове. Това е „За първи път омъжена“ на Павел Нилин  – 1982-1983 г. Играла го е 150 пъти. Другите й театрални върхове, според нея, са  “Вампир” (Малама) и “Професията на г-жа Уорън” (г-жа Уорън).

Има 10 роли в киното: Племенникът чужденец - 1990 г.; Амиго Ернесто - 1986 г.; Правилата - 1978 г.; От другата страна на огледалото - 1977 г. като майката на Яна; Магистрала - 1975 г. като Кранистката; Опак човек - 1973 г. като Докя; Тигърчето - 1973 г.; Признание - 1969 г. като Анастасия; Между двамата - 1966г като майката на Надя;  Стубленските лепи - 1960 г. като Гана.

Наградена е с "Почетен знак" и „Почетен гражданин на Варна” за изключителен принос за развитие на културата във Варна и във връзка с 50 години сценична дейност и 80-годишнина. 

.

 "От ранна възраст театърът е бил моята същност, мой истински дом, мой живот - разлисти пред мен спомените си Грациела Бъчварова. - Живеехме в Перник. Бях на 6 години, когато баща ми  ме заведе в София на премиера в Народния театър. Помня, че беше на пиеса от Вазов. Но дали "Чичовци" или нещо друго?! Помня обаче сцената - една лозница, чешма, от която тече вода, и една скамейка пред ниска масичка. Там имаше един дребен човек, баща ми го посочи и каза: "Там седи дядо ти".  Двойният образ на познатия ми дядо и на героя, който той пресъздаваше, ме изуми. Убедена съм, че този театрален момент се оказва съдбовен за житейския ми и професионален избор! 
Баща ми не искаше да ставам актриса, искаше да следвам архитектура или медицина. Мислеше, че нямам характер за тази професия, че съм прекалено чувствителна, ранима. Майка ми обаче застана зад мен. Обещах, че ако не вляза първата година, няма да повтарям опита си. Аз послушах зова на театралния си ген и тръгнах по свой път и така се доказах пред него и пред себе си.

Баща ми е започнал професионалната си кариера като актьор, създала е първата трупа в Добрич и е работел известно време и с чичо си във Варна - през 1921-1922 г., когато се основава театъра в морския град. Даже увлякъл и майка ми към театъра. Но в крайна сметка решил да си смени професията. И отишъл във Флоренция да следва архитектура, завършил и докторат. Майка го последвала да учи там фармация. Там се родих и се оказах с три имена... И още 

.

Стоян Бъчваров - един от създателите на българския театър, чичо на Грациела Бъчварова

.

Към Грациела Бъчварова Почетен гражданин на Варна 

Към Театърът трябва да дава надежда

Към Театралният ген обединява рода Бъчварови през годините

Към Грациела Бъчварова пророни сълзи при обединението на театъра и операта 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

.

Страниците на Грациела Бъчварова подготви Николай Увалиев в знак на уважение към голямата българска актриса

Снимки на Грациела Бъчварова-изв. актриса

Видео файлове на Грациела Бъчварова-изв. актриса

Блог на Грациела Бъчварова-изв. актриса

Грациела Бъчварова - почетен гражданин на Варна

.

Известната и любима на варненци актриса Грациела Бъчварова бе  наградена със…
Продължи

Публикувано на Март 26, 2013 в 1:03pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics