Герб на Република България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Герба на Република България

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Достойно наследство, отговорност за бъдещето


 
 
Гербът на Република България е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава. 
 
 Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви "Съединението прави силата". 
Графичното и цветното изображение на герба, съгласно приложенията, са неразделна част от този закон. 
Гербът на Република България се изобразява на държавния печат по начин, определен със закон за държавния печат. 
Изобразяването на герба на Република България на други места, както и възпроизвеждането на елементи от герба в значки, възпоменателни медали и други, се допуска само с акт на Министерския съвет.
 
31 юли 1997 година
Депутатите от 38-ото Народно събрание приемат новия български герб със 177 гласа " За", 16 " Против" и 29 " Въздържали се". 
 
Извадка от Закона за герб на Република България,Обнародван в Държавен Вестник, бр. 62 от 4.08.1997 г.         Думата "ГЕРБ" в българският език идва от немската дума"Erbe" - Наследство. Гербът е отличителният знак, Символът на държавата. 

      Гербът е съчетание от изображения, притежаващи точно и ясно значение. Гербът олицетворява историческите корени на държавата, нейните постижения и въжделения на народа й.Той е заявка за мястото на държавата в бъдещия живот на човешкото общество.Тези характеристики погледнати през очите на хералдиката създават композицията на герба.        
        Самоцелната промяна води до подмяна на символа, забрава на наследството и бъдещето на държавата, заслужен в хилядолетията живот и културно развитие на нацията.
.
 
ГЕРБОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
 
Розетата от Плиска – това е  най-ранният български герб. В центъра на тази розетка е знакът IYI, който инициира  великия древнобългарски род Дуло и се счита като негов герб. Историкът Петър Добрев интерпретира написаното в/у знака  като „Иуви“, като така свързва често срещания израз Иювиги Кан – от бога поставения владетел... И още
.
 
 
Този древен символ на българите съдържа уникални тълкувания за влияние на космоса, появата и развитие на човечеството. Проследете видео филма, поставен по-горе на страницата и прегледайте статията Нов прочит на руините по седмолъчна Розета от Плиска, чиято бърза връзка е посочено по-долу... 
 
.
 

Видео файлове на Герб на Република България

Блог на Герб на Република България

Нов прочит на руините по седмолъчна Розета от Плиска

Част от древния български дворец Плиска

.

.

.…

Продължи

Публикувано на Април 26, 2012 в 7:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics