Г. Велчев художникът на морето
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Георги Велчев - художникът на морето

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Георги Велчев: новаторът, класикът

.
Есе "Портрет" от изкуствоведа Румен Серафимов. 
 the artist’s portrait by Roumen Serafimov. 
.
Георги Велчев - Автопортрет, 1048 година
.
Един от поредните тъжни парадокси в културното ни битие е, че днес, 60 години след смъртта му, художникът Георги Велчев все още не е достатъчно известен у нас дори в средите на професионалните историци на изкуството, а творчеството му не е получило заслуженото признание и място като на значим български класик, какъвто е в действителност. 
.
     Защо името му е останало в сянка? 
.
  Със сигурност той не е бил удобната и подходяща личност, която да бъде обсъждана и изследвана от художествените критици и историци през 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век. За тях Георги Велчев е бил художник, живял и работил “на запад”, в Европа и в САЩ, а това само по себе си вече е опасно за тогавашната културна ситуация. Въпреки че той не донася в живописта си авангардни европейски черти и влияния, все пак е твърде рисковано да бъде посочен от официалната критика като талантлив и голям автор. Още повече че Георги Велчев продължава да създава камерните си поетични пейзажи и портрети и не възнамерява да се отдаде, както това правят много негови колеги – на революционни, работнически и селски теми, силно толерирани в този период.

     През 1931 художникът се завръща от големия цивилизован свят в малката българска провинция и неизбежно попада в нейните дребнави и ожесточени отношения - идеологически, съсловни и колегиални. Той е пропътувал много страни и е преживял доста страдания. Но най-много и най-болезнено е страдал в собствената си страна и в родния град Варна, където се среща с посредствеността и агресивността на едно ново, провинциално квазиобщество, опияняващо се от ролята си на морален и естетически ментор спрямо творците. Георги Велчев е бил горд, доблестен и свободолюбив човек, непреклонен и откровен в изразяването на възгледите си. А те не са били никак възторжени по отношение на политическото и културното ни развитие в края на 1940-те и началото на 1950-те години... И още
.
Залез край морския бряг
.

Към Георги Велчев: новаторът, класикът

Към Най-големият български маринист

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

 

 

 

Страницата на художника на морето Георги Велчев

подготви Николай Увалев в звак на уважение към неговото талантливо творчество на европейско равнище.

.

Снимки на Г. Велчев художникът на морето

Блог на Г. Велчев художникът на морето

Художествен музей "Георги Велчев"

 Къща - художествен музей "Георги Велчев"
.

 Съхранява и представя творчеството на художника…

Продължи

Публикувано на Януари 5, 2015 в 9:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics