Галерия НавилАрт
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне

Приятели на Галерия НавилАрт

  • Юлия Върбанова
 

Страница на Галерия НавилАрт

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Свежа багра в съвременното българско изкуство

.

Творба на Мишо Недков

.

Галерия “НавилАрт” е изестнто име за художниците и ценителите на изкуството у нас и извън пределите на България.

Започвайки с двуетажното пространство на улица “Колони” и стигайки до настоящия си адрес в центъра на Варна на улица “27 юли” +17, животът на галерията продължава благодарение на същия екип - уредничката Светла Тухчиева и галеристката Надежда Караджова. Вече пет години галерията работи по едни и същи програми, най-отличаващата се от които е представянето на съвременно българско изкуство и откриването на талантливи автори от вътрешността на страната. През последните две години изключително силна е и международната художествена дейност.

.

Началото

на галерията е поставено на 19 декември 1996 г. с изложба на Георги Лечев. Ведната след това следват представяне на Милко Божков и множество самостоятелни изяви на автори от цялата страна. “Двуетажното пространство на улица “Колони” даваше големи възможности за представянето на авторите. Тогава дори не можахме да поканим всички, които искаха да направят самостоятелни изложби”, казва уредничката Светла Тухчиева. Само за двете години, когато галерията се намира на този адрес, са реализирани над 40 самостоятелни изложби, а до момента те вече са над 50.

.

Откритията на галерията

са художниците Здравка Лисийска от Благоевград, Кирил Божкилов от Сандански, Теодора Малешкова от Мъглиж. Сред постоянните автори, чиито имена се свързват с галерията, са Мишо Недков и вече покойният Стефан Марков, който миналата година показа за първи път там рисунките си върху ръчно изработена хартия. 
Две ретроспективни изложби популяризират във Варна творчеството на арх. Белчо Белчев и на забравената художничка Мария Градинарова - ученичка на Марио Жеков и на Константин Щъркелов. Авторката, емигрирала в чужбина, живее вече 30 години във Виена и днес е на 90 години. Друго откритие на галерията е художникът Дочо Дочев от Лесидрен, представен в рамките на I фестивал “Август в изкуството”. В “Навиларт” ... И още  

.

Творба на Стефан Марков

.

Към Свежа багра в  съвременното българско изобразително изкуство 

Към Цветята на Георги Лечев  

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на сайта на Галерия НавилАрт подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа. Ползвана е информация от официалния сайт на галерията и от Интернет.

.

Снимки на Галерия НавилАрт

Блог на Галерия НавилАрт

Цветята на Георги Лечев

.

Миниатюри и живопис, или как изглеждат цветята през погледа на един от рядко излагащите у нас български ходожници. Така накратко може да се опише изложбата на Георги Лечев във варненската галерия "НавилАрт".

В салона на галерия НавилАрт всеки любител на изящното изкуство можа да види общо 25 картини, обединени под мотото "Цвете…

Продължи

Публикувано на Май 21, 2014 в 10:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics