Галерия 8
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Галерия 8

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Първата частна галерия в България

.

Мечтание за хоризонти, творба на Юрий Василев

 .

Галерия 8   

Открита е на 18 юни1988 година с творби – живопис, рисунка, графика и скулптура, представяща творчеството на автори от три генерации на българските художници. Това гнездо на изобразителното изкуство е първата частна галерия в България.

Участниците в първата изложба са авторите: Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков.

От 1994 във варненската галерия се експонира и художествена фотография. Със свои творби се представят Гаро Кешишян, Росен Донев, Александър М. Николов и Любомир Клисуров.

През изминалите годините кръгът на авторите надмина 180. В него се вкючиха и художници от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна. Галерия 8 е показвала свои колекции във Виена - галерия Леxар, в София - галерия Арт 36 и Летните салони на частните галерии, в Пловдив – Първи панаир на частните галерии и галерия Дяков. Галерията участва редовно във Варненския фестивал Август в изкуството с колекции от скулптура.

Експозициите предизвикват заслужен интерес сред почитателите на художественото творчество. Те ще припомнят промените във вижданията, и в похватите, и в ценностните системи на българските художници от последните сто години. Съпоставянето на всички тези компоненти на творчеството на авторите и оценката им е дело на всеки един посетител.

.

Мелодия, Росен Кръстев

.

Към Първата частна галерия в България

Към Четирима от 180-те автори на Галерия 8 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на сайта на Галерия 8 подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа. Ползвана е информация от официалния сайт на галерията и от Интернет.

Снимки на Галерия 8

Блог на Галерия 8

Четирима от 180-те автори на Галерия 8

Двоен портрет

.

Альоша Кафеджийски

Роден е през 1937 в Чипровци, България. Завършва скулптура в Национална художествена академия в София през 1964 година. 

Избрани самостоятелни изложби:

1999 Общинска галерия, Остервайх,…

Продължи

Публикувано на Май 20, 2014 в 5:30pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics