3 Евксиноград - Дворецът
  • Мъжки пол
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Добре дошли, 3 Приказката Евксиноград - Дворецът!

Перлата на Черноморието

 

Сведи глава пред миналото, за да видиш и прозреш настоящето


 

Архитектурният план на лятната резиденция е създаден от виенския архитект Виктор Румпелмайер във френски стил „Луи ХІІІ“ по идея на Александър Батенберг. Модерният дворец и градините му са завършени по времето на княз Фердинанд. Сградата е достроена през 1890-те години от швейцарския архитект Херман Майер с участието на архитект Никола Лазаров. С решение на Народното сърание имението се предоставя на младия княз Фердинанд, по времето на когото този морски бряг се извисява до своето истинско величие.

Сегашното си название Евксиноград (от гръцкото име на Черно море - Euxenos pontos) получава през 1893 г от княгиня Мария Луиза. По този повод младият княз Фердинанд Първи в телеграма до министър-председателя Стефан Стамболов пише:. "Като се установявам в лятното си жилище, находящо се в местността на манастира "Св. Димитър", реших по желанието на любимата си съпруга новият дворец да се наименува занапред дворец "Евксиноград" при град Варна".Името идва от древногръцкото название на Черно море - Евксейнос понтос, което означава гостоприемно море. Така името на това прелестно имение може да се тълкува като " Гостоприемен град край Варна".

 

И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/prikazkata-evksinograd-3

Видео файлове на 3 Евксиноград - Дворецът

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 9:37pm в Септември 2, 2017, leigh ann hester казва...

Приветствую меня Дорогой,
Как вы и ваша семья сегодня делаете, я надеюсь, что с вами все хорошо? Я очень рад встретиться с вами здесь, и я буду рад открыть свое сердце, чтобы больше узнать о вас, думая об инвестировании. Мне 35 лет из Соединенных Штатов, но я в настоящее время в Афганистане, работая американским военным офицером.
несколько раз на работе мне легко связаться с моими друзьями по электронной почте, чем с facebook на работе, не задерживать ожидающий контакт с моей электронной почтой, leighannhester1980@gmail.com,
благодаря

На 10:03pm в Февруари 8, 2011, Василка Развигорова, учителка казва...

 

Четох тая омайваща приказка и обогатих спомените си от времето, когато доведох мой ученици от Велико Търново и посетихме двореца Евксиноград, Тогава информацията бе оскъдна, а и времето бе недостатъчно. На тия ученици, които срещам и с които поддържам връзка, им препоръчах въпросното четиво. Някои ми се обадиха и с удоволствие коментирахме. Ето само един интересен извод на моя ученик Димитър Виденов, сега известен адвокат в София:
- Дворците на Първото българско царство в Плиска и Преслав, на Второто българско царство в Царевец и на Третото българско царство в Евксиноград са извор на национална гордост.

 
 
 
Web Analytics