Орган "ВАРНА"
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Орган "ВАРНА"

Вълшебни звуци на орган "Варна" ще звучат в изпълнение на Ернст Вали - органист на виенската Катедрала "Св.Стефан"

Ернст Вали е главен органист на катедралата
«Св. Стефан» - Виена, Австрия 

В програмата: Й.С.Бах, Г. Муфат, Кр.Ербах, К.Ем.Бах 
Зала: „Й. С. Бах” на Евангелска Методистка Църква - Варна, ул.”Опълченска” №2, четвъртък 23 май 2013 г., начало - 19 часа.
.

Ернст Вали, роден във Виена през 1976 г., е възпитаник на Виенското музикално училище. Учи орган при Франц Фалтер, Михаел Радулеску, композиране при Михаел Ярели, Фредерик Дюрекс, църковна музика в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, и също в Парижката национална консерватория.

Паралелно с обучението си, Ернст Вали е главен органист на Църквата "Карлскирхе" във Виена от 1995–2002 г., свири редовно на литургиите в различни известни църкви на Виена и участва често в радио и телевизионни предавания. По време на престоя си в чужбина, той е бил органист и в абатството "Света Мария" в Париж.

От 1997–2007 г. Ернст Вали е заместващ органист в катедралата „Св. Стефан" във Виена, от 2007-2010 г. e асистент на катедралната музика в „Св. Стефан”, а от 2010г. е главен органист в катедралата. Като концертиращ органист той свири в различни страни на Европа (включително Русия), в Канада и Венецуела, има участия с Радио-симфоничния оркестър на Виена под диригентството на Симон Йънг, Манфред Хонек и Бертран дьо Били. Композира произведения за камерна музика, едно произведение за голям оркестър, църковна музика, също и солови пиеси за различни инструменти. Работи по поръчка на Фондация „Гуардини” - Берлин, за катедралата във Виена (включително по време на посещението на папа Бенедикт XVI), композира цикъла "Виенски органови концерти" за двеста годишнината на Виенската катедрала (2002).

От 2005-2010 г. Ернст Вали преподава във Виенската консерватория "Франц Шуберт" композирне и орган. Канен е като лектор в Музикалната академия "Яначек" - Бърно, в различни музикални училища в Австрия.

Ернст Вали е носител на награди като органист и композитор. През 2009г. записва първия си CD на новия орган "Хайдн" в катедралата "Св. Стефан" с творби от Й.С.Бах, Хайдн, В.А. Моцарт, Брамс и Г.Муфат.

Програма на концерта

 

 

Георг Муфат

(1653 – 1704)

Токата VII

 

 

Кристиан Ербах

(1568 – 1635)

 

Канцона във фа мажор

 

Карл Ф. Ем. Бах

(1714 – 1788)

Соната в си бемол мажор

Алегро – Ариозо – Алегро

 

Йохан С. Бах

(1685 – 1750)

Partita sopra diverse:

„О, Боже, Ти, смирени Боже!”

BWV 767

 

Хорален прелюд

„Когато сме в най-голяма нужда”

BWV 641

 

Прелюд и фуга в до мажор

BWV 547

 

 

Снимки на Орган "ВАРНА"

Видео файлове на Орган "ВАРНА"

Блог на Орган "ВАРНА"

Орган "Варна"

   

    Орган „Варна” е подарен на Църквата във Варна в памет на техния баща, свързан с Евангелската Методистка Църква - п-р Съмпад Багдасарянц, от дъщеря му Елизабет Багдасарянц и внучката му Саби Хени, с…

Продължи

Публикувано на Май 10, 2013 в 9:30pm

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна, България

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics