Елизабет Мазев френска актриса
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Елизабет Мазев - френска актриса и драматург

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Южна Франция

Дори и на френски актрисата Елизабет ни убеди, че има български корени

.

 Елизабет Мазев е известна френска актриса. Родена е през 1967 година в Южна Франция в семейството на българи, които не изтърпяват режима в най-вярната сателитна страна на Съветския съюз, избягват в Алжир, а оттам във Франция. Омъжена е за известния театрален режисьор Оливие Пи, директор на Театър „Одеон”, а от 2013 година и артистичен директор на престижния театрален фестивал в Авиньон.

.

 Навярно още с качването си на сцената изпитва желание да изговори своята лична истина, защото през 1989 пише автобиографичната монодрама „Баща ми, който действаше на кулинарни и други периоди”, първия от поредицата и драматургични текстове, където играе буквално себе си. Разказът за емигранта, опитал се да посее своята малка България както в двора си, така и в сърцето на дъщеря си, е израз на вечния проблем за приемствеността и себепознанието. Спектакълът се основава на монологичността, предопределена от атмосферата на семейството й емигриранти.

.

„Премеждията на една чужденка с български корени” е друг моноспектакъл на Елизабет Мазев, режисьор Франсоа Берьор, който се радва на голям успех в Париж. В тази своя нова автобиографична творба актрисата  изследва двойната си принадлежност. Коя всъщност е страната на Елизабет Мазев? Франция, България? Или театърът?... И още

.

Плакат за моноспектакъла „Премеждията на една чужденка с български корени”

.

Към Баща ми, който...

Към Премеждията на една чужденка с български корени

Към "Pas de deux" (па-де-дьо, танц за двама) 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите

.

Страницата на Елизабет Мазев подготви Николай Увалиев в знак на уважение към талантливата френска актриса и драматург, която има неудържимото желание да разкрие българските си корени.  

Снимки на Елизабет Мазев френска актриса

Видео файлове на Елизабет Мазев френска актриса

Блог на Елизабет Мазев френска актриса

Премеждията на една чужденка с български корени

.

СЪБИТИЕТО

Френският институт и Алианс Франсез, с подкрепата на много партньори, представят за пръв път в България известната френска актриса Елизабет Мазев. Нейният автобиографичен спектакъл „Премеждията на една чужденка с български корени” гостува на XX издание на Международния франкофонски фестивал…

Продължи

Публикувано на Април 18, 2013 в 6:13am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics