Рицарят на правдата
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Едвин Сугарев - Рицарят на правдата

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Разностранна, отговорна, творческа личност

.

Едвин Сугарев е роден на 27 декември 1953 г. в София. През 1978 г.  завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1981—1984 г. прави редовна аспирантура в Института за литература при БАН по история на новата българска литература. На следващата година защитава докторат на тема  „Българската литература след Първата световна война и немският експресионизъм (мирогледни и стилистични паралели)“.

В периода 1986—1990 г. е научен сътрудник в Института за литература, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в ПУ „Паисий Хилендарски“ (1988).

В 1989 г. става редактор на литературния самиздатски алманах „Мост“. През 1990 г. влиза в редколегията на сп.„Литературна мисъл“, и също е редактор на „Литературен вестник“ от 1991 до 1996 и от 2003 до днес. От 2002 г. е литературовед в Института за литература — БАН. 2008 защитава докторат на тема „Александър Вутимски-паралелни прочити“ През 2010, в несъгласие с начина на реформиране в БАН, напуска и става преподавател в НБУ.

Дейността си на литератор и поет Сугарев съвместява с обществена и политическа дейност. През 1989 г. е активист и председател на националното движение „Екогласност“. Народен представител в и в и 37 Обикновено Народно събрание, където е бил зам. — председател на комисията против корупцията, и в периода 1997 — 2002, като посланик на Република България в Монголия и Индия. След избирането на Георги Първанов за президент обявява, че подава оставка, тъй като не желае да работи с бивш комунист.

Семеен е има шест деца. Вегетарианец. Владее немски и руски език.

Награди и номинации... И още 

.

Едвин Сугарев е редовен участник в протестите против правителството на Орешарски и в тяхна подкрепа той предприе гладна стачка

Към Идете си в мир, г-н премиер!

Към Катастрофата Орешарски 

Към Всички граници на търпимостта и морала са прекрачени 

Към Не съм ни Едвин, ни Сугарев, аз съм безименен войник

Към Ще гладувам, докато стачката постигне целите си 

Към Ново писмо до Цацаров: Разследвай Станишев, не мълчи! 

Към Папката на Станишев бе черен пиар в изборите на 12 май 2013-а 

Към Кинозалата на Едвин Сугарев

Към личния сайт на Рицарят на правдата"За свободата  - днес и тук"

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите  

Снимки на Рицарят на правдата

Видео файлове на Рицарят на правдата

Блог на Рицарят на правдата

Папката на Станишев бе черен пияр на БСП в изборите на 12 май 2013-а

- Г-н Сугарев, как бихте коментирали скандала с подслушването и тайнствената папка на Сергей Станишев, която той внесе в прокуратурата?

- Мисля, че този скандал, ако може да се нарече така, е умишлено преувеличен. Добре сготвен е от БСП, за да се захапе от медиите и да се превърне в атрактивна предизборна дъвка…

Сегашната тройна коалиция…

Продължи

Публикувано на Юли 29, 2013 в 6:30am

Шефът на Александровска болница: Животът на Едвин Сугарев е вън от опасност

Към момента не съществува опасност за живота на поета Едвин Сугарев, който беше настанен в реанимацията на Александровска болница тази сутрин след три седмици гладна стачка срещу правителството. Това съобщи директорът на болницата д-р Костадин Ангелов."Този човек гладува 22 ден. От клиничната…

Продължи

Публикувано на Юли 28, 2013 в 9:00pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics