Джон Лоутън - вокал Юрая Хийп
  • Лондон
  • Обединено Кралство
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Джон Лоутън! Вокалист на Юрая Хийп

Последна Дейност

Джон Лоутън - вокал Юрая Хийп обнови профила си
Фев 16, 2011
Джон Лоутън - вокал Юрая Хийп обнови профилната си снимка
Юли 3, 2010

1 юли Камен бряг: Добро утро, Европа!

 

 

На станалия вече традиционен празник Джулай морнинг – 1 юли - Обединена Европа първо посрещна слънцето, изгряло с цялото си великолепие над хоризонта на Черно море в 5.31 часа край българското село Камен бряг. Три часа по-късно жителите на Обединеното кралство посрещнаха слънцето, изгряло в източната част на Атлантическия океан.
Тържеството по случай настъпването на Новия по-добър ден е свързан с песента на Кен Хенсли “July Morning”


 

-Когато създадох Juli morning през 1971 година и я изпълнихме с нашата рок група Юлая Хиийп ние не предполагахме, че мелодията и текстът така ще допаднат на младите хора. Прави ги по – добри и силни да търсят своето право на свободен и щастлив живот – заяви миналата година той край древното езическо светилище на Камен бряг.

Като съобщи кметът на Каварна Цонко Цонков на вечерта на концерта тази година тук са присъствали около пет хиляди души. Имало гости от Англия, Русия, Македония и Румъния. По сведения на наши кореспонденти в Бургас, Велико Търново и Перник по случай 1 юни е имало интересни програми.

Припомням си, че у нас началото на Джулай Морнинг за първи път бе поставено на варненския плаж през 1983 година. Това стана спонтанно, нагласата дни наред се предаваше от уста на уста. Събрахме се около стотина души. Младеж, чието име сега не си спомням, предвидлово бе донесъл магнетофон със записи на Юлая Хийп, които звучаха цялата вълнуваща нощ край огъня, горящ на пясака до рибарските лодки.
Изгръвът на слънцето бе посрещнат възторжено с хорово изпълнение на Джулай Морнинг. Радостта и надеждата ни за едно ново начало и вяра за по-добри дни бе неупесуема.
В интерс на истината всичко мина мирно, спокойно и завърши с общо къпане в огнената пътека, простряна гостолюбиво в кроткото море от възхваляваното слъънце.
- Догодина пак тук! Догодина пак тук! - се окуражавахме и си давахме обещание всички.


С годините.този празник трайно влезе в живота на две поколения българи.
С един от тях имах случайна среща.Той ме позна. Аз – не. Беше мой ученик, тогава - тинейджър, сега мъж на солидна възраст – д-р по философия Людмил Георгиев, преподавател в Краковския университет. Пристигнал от Полша специално да бъде част от Джулай морнинг на Камен бряг с близките си от България и дошлите от чужбина. Помолих го да ми разкаже как е минало събитието. Той направи нещо повече.
Благодарение на приятелите му от известния наш бигбенд БТР, чрез Общобългарският портал българите по света бяха поздравени от вокалиста на Юрая Хийп Джон Лоутън.
-За пети пореден път идвам тук, за да посрещна величието на утрешния ден– споделя той на д-р Людмил Георгиев. - Отново изпитвам истинско щастие и вдъхновение.на този български окултен бряг и че съм всред нашите верни български почитатели. Вярвайте, Юрая Хийп ще изпита удовлетворение,когато прозвучи песента Джулай морнинг и за всички българи по света. Нека и те да изпитат чувството, че са били заедно с нас в това красиво юлско утро и са потърсили и са получили обич и любов…


 

В така очаквано първо юлско утро в 5.31 часа слънцето надникна над хоризонта и времето спря: тихият ромон на морето, нежният приглас на птиците и сънените гласове на хората бяха заменени от проникващия във всяка фибра на тялото завладяващ химн на любовта и разбирателството между хората Джулай морнинг, изпълняван от легендарния Джон Лоутън в съпровод на бигбенд БТР. Всички пригласяха

През едно юлско утро аз бях там.
Търсех любов
с величието на настъпващия ден
и красивото слънце,
под звуците
на първата песен на птиците.
Аз напуснах дома,
оставих зад себе си бурната нощ
и поех по пътя пред мен…
С настъпването на деня
ме обзе непоколебимостта
да търся Теб…
Търсих любовта
на най-необичайните места.
Не е останал камък,
който да съм необърнал…
Трябваше да се вгледам
в хиляди лица, но никое от тях
не разпали страстта, която гори
в моето сърце, в мислите ми,
в моята душа,
в моята душа,
в моята душа…


 

И като най-важна част от празника Слънцето изплува - окъпано и свежо - прикова погледите на всички и с огнени стъпки тръгна по заслушеното море към очакващите го хора.
А от близките ниви и слънчогледите, свели глава вечерта, при първите лъчи вдигнаха поглед и цял ден останаха загледани в своя красив бог.
Накрая дойде и раздялата.
Кой път да поема от тук? - попита Алиса.
- Зависи къде искаш да стигнеш - отговори Усмихващият се котарак.
- Няма значение - отвърна Алиса.
- Тогава няма значение и кой път ще поемеш - усмихна се загадъчно Котаракът.
- ...стига да стигна някъде - допълни Алиса.
- О, това със сигурност ще се случи, каза Котаракът, стига да имаш търпение да дочакаш 1 юли догодина.

Вариант от „Алиса в царството на чудесата” от Луис Карол

А защо Камен бряг не само на 1 юли привлича хиляди посетители и научни изследоваатели от различни страни и на различни възрасти? Тук в Националния археологически резерват Яйлата.от древни времена са живали траки, елини и българи и са отдавали почит към Бога Слънце.За това говорят трайните следи по платото над морето и във високия скалист бряг, където има сто обитаеми навремето пещери, светилища и храмове.
За да научите идете на: 

 

За да споделя впечатлението си от празника освен с думи, подготвих ви видеоклипа Djuli Morning Камен бряг-Kamen Beach, който е поместен по-долу.

Снимките са на Ив. Бакалов, Булфото, Дичев.ком, БГВаканция.ком, Каварна.про-pок.нет, Шабла БГ, Дарик радио, Снимка.БГ , 4coolpica.com, Rock-muzik.biz, на които изказвам благодарност.

 

Ваш събеседник
Николай Увалиев

  

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 8:28pm в Юли 4, 2010, Д-р фн Людмил Георгиев, Краков казва...
Здравейте, г-н Увалиев,
Днес имах време и разгледах описанието на Джулай морнинг на Камен бряг. Поздравявам ви, учителю за прекрасния репортаж. Тази година наистина. бе много интересно всред верни приятели, девствена природа и добри музиканти.Споделеното от Вас по телефона за Археологическия резерват Яйлата ме обогати и догодина ще отделя часове, за да науча повече.
Да бъда кореспондент на портала е чест за мен. Времето ми за други задължения е крайно ограничено, но всеки българин трябва да дава поне малко в името на Родината.
Тръгвам с пожелание да се чуваме по скайпа.
 
 
 
Web Analytics